TEMPESTA TROPICAL
Crònica 26/08/2011

L'huracà 'Irene' s'enforteix i podria arribar a Nova York

La Costa Est dels Estats Units es prepara per l'arribada del cicló, que podria ser dissabte. A Carolina del Nord les autoritats estan evacuant les famílies de les zones on es tem que impactarà.

Laura Ventolà
2 min
Una parella, ahir, en una casa destruïda per les pluges que ha causat Irene a la República Dominicana.

Barcelona.La temporada d'huracans ha començat i ho ha fet amb força. Fa dies que es parla d' Irene , el primer huracà de la temporada format al nord de l'Atlàntic, que ja ha afectat Puerto Rico, la República Dominicana i Haití. Ara amenaça la Costa Est dels Estats Units.

L'agència EFE informava ahir que s'han organitzat evacuacions a tot Carolina del Nord, l'estat en què previsiblement arribarà a terra dissabte. Les autoritats han activat l'alerta per inundacions, vents i marejada des de Carolina del Nord fins a Virgínia i es tem que l'huracà pugui afectar també la ciutat de Nova York. D'altra banda, la marina ha traslladat els seus vaixells de guerra a zones allunyades d' Irene per protegir-los.

Efecte devastador

El seu pas pel Carib ha estat devastador, ha causat 6 morts i més de 37.000 persones han estat evacuades fins ara. Actualment és un gran cicló de categoria 3 dins de l'escala Saffir-Simpson -que té un màxim de 5-, amb vents superiors als 110 km/h i unes onades de més de 3 metres. Però durant les pròximes hores es podria convertir en huracà de categoria 4. Això passa quan els vents màxims superen els 210 km/h. Per augmentar de categoria necessita obtenir energia de l'aigua del mar, que en aquesta època està molt calenta, aproximadament a 28 graus. Com més calenta sigui l'aigua del mar, més energia obté i més podria créixer. En aquests moments hi ha en joc tots els elements per passar de categoria 3 a 4.

Es mou a gran velocitat, viatja a uns 20 km/h en direcció nord-nord-oest. Si finalment Irene arriba a terra els pròxims dies, seria el primer huracà a impactar sobre territori nord-americà des que el cicló Ike va arrasar la zona de Galveston, Texas, durant el 2008. Aquest cicló no va passar per la costa sinó que va entrar pel golf de Mèxic, es va endinsar per la vall del Mississipí i va acabar sortint pel nord-est del Canadà.

stats