Crònica 05/04/2011

Líbia i la Costa d'Ivori: violència, però se segueix jugant a futbol

Toni Padilla
2 min

Aquests dies s'està jugant la fase prèvia de la lliga de campions africana de futbol, i el destí va voler aparellar en un duel el campió de Líbia, l'Al-Ittihad de Trípoli, amb la Jeunesse Club d'Abidjan, club de la Costa d'Ivori. Dos estats en guerra. La reacció de la Confederació Africana de Futbol (CAF) va ser mirar-se què deien els seus estatuts i va trobar un punt en què s'afirma que no es jugarà en estats on no es pugui garantir la seguretat.

Ara, això no vol dir que no es jugui. La CAF va comunicar als dos clubs que en lloc de dos duels, l'anada i la tornada, se'n jugaria un de sol en territori neutral per decretar qui passava a la següent eliminatòria. I va decidir que l'escenari del partit fos un estat tan allunyat de Líbia i la Costa d'Ivori com Zimbàbue. Els dirigents de les dues entitats van convèncer la CAF de jugar el partit a Bamako, capital de Mali, a mig camí de Trípoli i Abidjan, per jugar un partit entre clubs que provenen d'estats on hi ha altres prioritats. L'Al-Ittihad, a més, és el club que representa l'exèrcit libi i ha estat presidit durant molt anys per un dels fill de Muammar al-Gaddafi, Saadi.

Un altre equip ivorià, l'ASEC Mimosas, s'ha vist obligat a guanyar la seva eliminatòria jugant un sol partit a l'estadi adversari, el Motor Action de Zimbàbue, i ara podria jugar la fase de grups de la Champions sempre fora de casa, com va passar amb l'Estrella Roja de Belgrad a Europa el 1991. La CAF, en canvi, va donar permís perquè Egipte fos seu de partits d'aquesta competició, però un d'ells, el del Zamalek, va acabar amb invasió de camp i agressions a l'àrbitre i els jugadors del rival, el Club Africaine de Tunísia. Els incidents han provocat dures crítiques cap a la CAF per permetre partits en un estat, Egipte, on la lliga encara segueix aturada després de la revolta popular que va viure.

A Líbia i la Costa d'Ivori, també s'ha aturat la lliga per raons òbvies, però la setmana passada les seves seleccions van jugar partits oficials. Líbia a Bamako (Mali) com a local i la Costa d'Ivori a Ghana en un partit en què els jugadors van demanar als seus compatriotes que s'aturi la violència. Algunes fonts, però, deien ahir que una de les cases de la gran estrella ivoriana, Didier Drogba, havia estat incendiada.

stats