Crònica 21/11/2011

Líbia anuncia la captura del cap dels serveis secrets gaddafistes

Al-Senussi, l'últim dels tres gaddafistes en cerca i captura, ha caigut l'endemà que ho fes el fill predilecte de Gaddafi. Líbia es planteja ara amb quina sentència tancar "l'acte final del drama libi".

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Al-Senussi es dirigeix a la premsa com a cap del servei d'intel·ligència libi a l'agost, durant l'inici de les protestes.

BARCELONAL'endemà que Saïf al-Islam, el fill predilecte de Gaddafi, fos capturat per milicians libis, l'antic cap de la intel·ligència del règim, Abdul·lah al-Senussi, va ser localitzat en una casa de la ciutat de Birak -a 500 quilòmetres al sud de Trípoli- per antics rebels fidels al nou govern libi, que tot seguit van començar a negociar-ne la rendició.

El vicepresident del Consell Nacional de Transició (CNT) que governa el país, Abdel Hafiz Ghoga, va anunciar a la televisió Líbia Lliure que havien capturat Al-Senussi. No obstant, el general del CNT Ahmed al-Hamdouni va dir a l'agència Reuters que encara negociaven la seva rendició. En el moment de tancar l'edició d'aquest diari, les versions continuaven sent contradictòries.

La justícia, examinada

Al-Senussi és el marit de la germana de Gaddafi i, com el seu nebot Saïf al-Islam, tenia una ordre de cerca i captura del Tribunal Penal Internacional (TPI). Aquest tribunal acusa Al-Senussi de jugar un paper "crucial" en la posada en funcionament del pla de Muammar al-Gaddafi per reprimir l'aixecament popular a Líbia.

El Tribunal de l'Haia diu que va ser "autor indirecte" de crims contra la humanitat per la persecució i mort de centenars de civils en mans de les forces de seguretat a Bengasi, "del 15 de febrer a, almenys, el dia 20 del mateix mes". Segons el Tribunal, va "donar l'ordre a les tropes gaddafistes d'atacar els civils que es manifestaven a la ciutat i, sota el seu comandament, l'exèrcit va infligir actes inhumans a la població civil i la va privar dels drets fonamentals", afegeix el Tribunal, que també l'acusa de reclutar mercenaris estrangers per combatre els rebels.

L'arrest consecutiu dels dos últims membres de l'antic règim buscats pel TPI és un èxit per a un govern que encara s'està formant i també planteja un examen a la seva voluntat de col·laborar amb la comunitat internacional.

Saïf al-Islam serà jutjat a Líbia i no a l'Haia. Ho va anunciar ahir el vicepresident del CNT, que va insistir que garantirà un judici "just" i "la protecció necessària" a Al-Islam. "És una qüestió de sobirania nacional", va afegir Ghoga.

El nou govern libi no respon, doncs, a les demandes unànimes de la comunitat internacional perquè entregui Al-Islam al TPI per garantir un "procés equitatiu". El ministre de Justícia del CNT, Mohammed al-Allagui, va dir que el detingut seria jutjat a Líbia "perquè la justícia global és la regla i la justícia internacional, l'excepció". La fiscalia líbia va començar a interrogar ahir Saïf al-Islam després que fos capturat dissabte.

El pastor de camells

Els milicians que van capturar Al-Islam a Zintan mentre intentava fugir a Níger van dir que es feia passar per un pastor de camells per evitar ser detingut. Les fotografies de l'hereu de Gaddafi assegut i espantat en un avió esperant ser traslladat confirmen aquesta versió: embolcallat en una túnica marró i una barba de mesos, l'únic que recordava l'home de negocis modern i pretesament reformista eren les ulleres sense muntura que normalment feien conjunt amb un vestit i una corbata.

Líbia decideix ara com acabar "l'acte final del drama libi", en paraules d'un portaveu rebel. La fiscalia va començar ahir a interrogar Al-Islam i la pena de mort planeja des d'aleshores entre els despatxos de la nova administració líbia.

stats