ELS PERILLS DE LA TRANSICIÓ
Crònica 28/10/2011

Líbia assegura que jutjarà els rebels que van assassinar Gaddafi

David Meseguer
2 min
Sospites de represàlies i execucions sumàries Alguns voluntaris inspeccionaven ahir els cossos trobats al cementiri de Bani Hawal, a la ciutat de Sirte, on la setmana passada es va assassinar Muammar al-Gaddafi i alguns dels seus seguidors. Algunes ONG han demanat que s'investigui  la presumpta execució dels gaddafistes que van aparèixer morts amb les mans lligades.

SirteHi ha carrers de Sirte on no s'aconsegueix veure l'asfalt. Una gruixuda capa de casquets de bala cobreix tota la calçada. Els cadàvers que encara hi queden i l'aigua estancada en algunes cantonades configuren una atmosfera estranya i densa. Carrer a carrer, casa a casa, la ciutat bressol i tomba del dictador va ser escenari de la mare de totes les batalles. Aquí van linxar ara fa una setmana el coronel Muammar al-Gaddafi. Després de la pressió internacional, amb el Tribunal Penal de l'Haia al capdavant, un portaveu del Consell Nacional de Transició Libi va assegurar ahir a la cadena de televisió Al-Arabia que jutjaran els responsables de la mort del dictador.

La destrucció de Sirte va tenir lloc en tan sols un mes i mig de setge intens, i va ser resultat de l'acarnissada batalla que s'hi va lliurar. Pràcticament deshabitada, són poques les famílies que s'han atrevit a tornar a la ciutat per por a represàlies. "Els que van col·laborar amb provisions i menjar per als gaddafistes han estat perdonats. Els culpables o sospitosos de delictes de sang seran traslladats a Bengasi", explica Jamal Jibril, guia dels rebels, davant un edifici d'apartaments totalment destruït pels bombardejos de l'OTAN.

L'ONU gira full

L'operació militar aliada arriba a la fi. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar ahir per unanimitat revocar el mandat que al mes de març va autoritzar la missió de protegir la població civil líbia, imposar una zona d'exclusió aèria i controlar l'embargament d'armes. Als carrers, però, gaddafistes i rebels continuen enfrontats.

"Gaddafi ha estat assassinat. Que Déu el tingui en la seva glòria", implora Hnaish Misbah, des del seient central d'una vella camioneta carregada d'objectes personals. Ve de recuperar les seves coses per evitar l'acció dels lladres. A aquest avi de sinuoses arrugues l'acompanyen el seu nét i el seu nebot al volant, tots ells de la mateixa tribu que Gaddafi. La pràctica totalitat dels membres d'aquesta tribu han deixat Sirte i s'han refugiat en haimes a Abu Hadi, a uns 50 quilòmetres cap al sud. "Ningú ens ajuda. Només ens han portat una mica de menjar", es queixa Hnaish.

Els rebels, sota sospita

Malgrat que els rebels neguen les execucions massives contra soldats fidels al règim un cop finalitzats els combats, Jamel Abulsah, infermer de la Mitja Lluna Roja líbia, deixa entreveure que la vendetta contra soldats gaddafistes ha existit. "Avui acabem d'enterrar 160 cossos, alguns amb les mans lligades". En la mateixa línia, Human Rights Watch ha denunciat la presumpta execució de 53 gaddafistes també lligats a l'Hotel Mahari de Sirte i ha emplaçat el Consell Nacional de Transició Libi a obrir una investigació.

Pels carrers deserts de la ciutat només s'observen algunes patrulles rebels i joves amb camionetes que saquegen amb impunitat total. A Sirte, la convivència entre gaddafistes i contraris al règim trigarà anys a normalitzar-se -sí és que finalment és possible-. De vegades, no n'hi ha prou amb el temps per curar les ferides.

stats