L'ESFONDRAMENT D'UN RÈGIM
Crònica 25/08/2011

Líbia engega la transició Sota les bombes

D. Kirkpatrick / A. Cowell
3 min
Una ciutat tacada de sang Els cossos de tres gaddafistes reposaven ahir a l'entrada sud de Bab Azizzia mentre un rebel vigilava la zona.

The New York Times / Trípoli.Els carrers de Trípoli encara eren ahir l'escenari de forts enfrontaments entre els rebels libis i grups de gaddafistes que s'havien atrinxerat en algunes zones de la capital. Mentre l'OTAN continuava els bombardejos sobre la ciutat i els franctiradors combatien els insurgents en diversos barris del centre, el govern rebel de Bengasi posava en marxa el pla de transició política i demanava finançament internacional per estabilitzar el país.

Esperonats per la conquesta del complex residencial de Muammar al-Gaddafi, els rebels van intentar ahir completar el seu control sobre la capital. També van anunciar una recompensa d'1,2 milions d'euros per qui entregués el cap del dictador, viu o mort, mentre llargues columnes de milicians emprenien el camí cap a Sirte, la ciutat natal del coronel i bastió del clan dels Gaddafi. L'alliberament de l'Hotel Rixos, on les tropes del règim retenien un grup de 30 periodistes, va ser un altre senyal que el temps de Gaddafi s'ha esgotat. L'entrada de les milícies rebels al centre de Trípoli dissabte va sorprendre els corresponsals que cobrien el conflicte convidats pel règim, i els gaddafistes els havien retingut com a hostatges durant tota la setmana.

Gaddafi esperona els seus

Però la batalla està lluny d'arribar al final. Gaddafi va tornar a desafiar tothom amb un missatge d'ànim per als seus lleials a través d'una emissora de ràdio local de Trípoli. De matinada, el dictador va justificar la seva retirada del complex de Bab Azizzia com una simple maniobra tàctica. Com de costum, va culpar els bombardejos de l'OTAN d'haver enderrocat el seu règim i anunciar el seu "martiri" si no guanyaven en la batalla contra l'Aliança Atlàntica.

El dictador va instar el poble i totes les tribus del país a emprendre una marxa cap a la capital: "Faig una crida a tots els residents de Trípoli, tant a les brigades de joves, com a la gent gran i els homes armats, per defensar la ciutat, per netejar-la. I posar així fi als traïdors i expulsar-los de la nostra ciutat". "Aquestes bandes busquen destruir Trípoli", va dir referint-se als rebels, que van començar a prendre el control de la capital diumenge. "Són l'encarnació del mal. Els hem de combatre".

L'OTAN va tornar a bombardejar la ciutat des de l'aire a primera hora d'ahir, segons el testimoni de diferents periodistes. La ciutat estava deserta. La majoria de la població es van recloure a casa mentre els rebels celebraven la victòria amb trets a l'aire, però en alguns barris continuaven els xocs contra els gaddafistes. Un vaixell llogat pel govern de Malta no va poder arribar a entrar al port de la capital per endur-se els immigrants britànics i polonesos que hi van quedar reclosos amb l'aixecament al febrer a causa dels durs enfrontaments que encara hi havia.

Tot i que els rebels han reconegut que Trípoli no està, ni molt menys, sota el seu control absolut, la presa del búnquer de Gaddafi dimarts representa el fruit d'una promesa repetida moltes vegades: celebrar la caiguda del règim al complex de Bab Azizzia, la seu del poder de Gaddafi. Però ahir el control de la seu presidencial no era el de la jornada anterior i hi havia combatents lleials al règim en algunes parts del complex.

Desenes de franctiradors gaddafistes van aparèixer als voltants del complex i van sorprendre els milicians i periodistes que eren a la zona. També haurien impactat tres coets, segons Al-Jazira. També hi havia franctiradors en altres barris de Trípoli. En tancar aquesta edició, el règim només controlava dos sectors de la ciutat, el d'Al-Hadba i Abu Salim, on hi ha l'Hotel Rixos.

Crida a Sirte

Des de Bengasi, feu de l'aixecament rebel, els líders del Consell Nacional de Transició Libi (CNT) van demanar als revolucionaris de Sirte, on es van replegar dimarts les forces gaddafistes i un dels llocs on es podria haver amagat el dictador, que se sumessin a la seva causa per alliberar la ciutat. El govern rebel va enviar diverses unitats d'assalt cap al bastió dels Gaddafi des de Misurata i Ras Lanuf, el port petrolier que van controlar dimarts.

stats