CRISI A L'ÒPERA
Crònica 02/02/2012

El Liceu confirma l'ERO i que tancarà dos mesos

El Gran Teatre del Liceu tancarà durant dos mesos i farà un expedient de regulació d'ocupació per fer front a la caiguda dels ingressos públics i privats. Els treballadors qüestionen les mesures i critiquen la direcció.

Laura Serra
2 min
Els treballadors del Liceu es van manifestar el 22 de gener davant les portes del teatre.

BARCELONA.El coliseu català de l'òpera, el Gran Teatre del Liceu, tancarà les portes durant dos mesos i farà un expedient de regulació temporal que afectarà tota la plantilla. Després de setmanes de sospites fonamentades i fins i tot una manifestació a les portes del teatre, la direcció ha fet públiques les mesures que vol prendre per "compensar el dèficit de 3,7 milions d'euros que es produiria per la disminució de les subvencions de les institucions públiques, el mecenatge i els ingressos propis", van anunciar en un comunicat. Les mesures són les que va avançar l'ARA el 14 de gener: se suspendrà part de la programació que es considera que tindrà menys ocupació (les òperes El giravolt de maig , Pelléas et Mellisande i el doblet dedicat a Zemlinsky, el recital de Nina Stemme, el Petit Liceu, el ballet de Montecarlo i el concert L'altre Pelléas ); la plantilla es veurà afectada per un expedient en els períodes del 20 de març al 10 d'abril i del 5 de juny al 8 de juliol; es bloquejarà del tot el projecte audiovisual del teatre, que havia estat pioner i havia rebut reconeixement i premis internacionals, i es renegociaran tots els contractes amb proveïdors.

El teatre tancarà durant aquests dos mesos i ni tan sols llogarà la sala a externs, tot i que no s'anul·laran les visites turístiques a l'escenari. Les entrades ja venudes es retornaran o es canviaran.

Els pitjors auguris per al 2013

El comitè d'empresa del teatre, que feia setmanes que es queixava de l'opacitat de la direcció -no es reuneixen des del maig del 2011-, ahir al vespre va rebutjar l'ERO i va acusar la direcció del teatre "d'una deficient gestió de recursos propis i de captació de patrocinis privats". El president del comitè d'empresa, Manuel Martínez, va dir a l'ARA que l'empresa ha acceptat un calendari de reunions amb els vora 400 treballadors, i va afegir que encara tenen esperança que l'ERO es pugui tirar enrere, ja que no es presentarà al jutjat fins al 13 de febrer, tot i que l'anul·lació de part de la temporada no té marxa enrere. "Ens preocupa el model que veiem que busquen, que és menys feina i, per tant, menys personal", va dir, recordant que les previsions per al 2013 són de reduir funcions i no alternar dues òperes en un mateix període, a banda d'apostar per títols de repertori més populars. "El 2013 ens temem un ball de bastons", va dir, perquè la direcció no nega l'extrem que hi pugui haver acomiadaments, en funció de si la retallada del ministeri és superior al 10%.

El conseller Ferran Mascarell va afirmar que troba la proposta "sensata" perquè la temporada que ve estigui "neta de qualsevol hipoteca", tot i que va dir que espera que sigui "l'última vegada" que es prenguin mesures com aquesta.

stats