CRISI NUCLEAR
Crònica 16/03/2011

L'impacte econòmic ja supera el de Kobe el 1995

L'OCDE va avisar ahir que el desastre que viu el Japó pot ser "molt pitjor" que el de Kobe. Les noves injeccions de diners anunciades pel Banc de Japó no van aconseguir frenar l'hemorràgia als mercats.

àlex Font Manté
2 min
La borsa registrava descensos del 4% quan es va anunciar l'ampliació del radi de seguretat a la central de Fukushima. Això va disparar la por als mercats.

BARCELONA.Cada vegada són més els experts que opinen que el terratrèmol de divendres i les seves conseqüències tindran més impacte per a l'economia japonesa que el de Kobe l'any 1995. Mentre arribaven aquestes notícies, la borsa de Tòquio va seguir en caiguda lliure i ahir va perdre un 10,5%, el tercer pitjor descens de la seva història.

Malgrat que la regió de Kobe té més pes econòmic i un dels ports més importants del Japó, "el desastre de l'11 de març pot ser molt pitjor", va avisar l'OCDE (l'organització dels països més desenvolupats) en un comunicat, tot i admetre que encara és d'hora per conèixer l'impacte total. "Basant-nos en la informació de què disposem, estimem que els danys poden superar el 3% del PIB japonès", van dir per la seva banda els experts japonesos de Barclays en una altra nota.

Aquests mateixos analistes van explicar que "la regió afectada té una economia molt oberta i, per tant, les coses que hi passen tendeixen a afectar l'exterior i viceversa". Això la diferencia de la regió de Kobe, que és una "economia exportadora" i que depèn més de l'estranger. Seguint aquest raonament, els experts pronostiquen que els incidents d'aquesta setmana "més probablement contagiaran altres regions i, finalment, l'economia japonesa en el seu conjunt".

Mentrestant, algunes aerolínies com Lufthansa o Air China ahir van començar a cancel·lar alguns dels seus vols a Tòquio per la por a la radiació de la central nuclear de Fukushima.

La borsa de Tòquio va viure ahir la seva tercera pitjor caiguda de la història tot i els intents del Banc del Japó per aturar l'hemorràgia. Ahir, l'índex Nikkei va caure un 10,5% i, entre dilluns i dimarts, ja acumula un 17%.

La borsa queia al voltant del 4% quan es va anunciar que s'ampliava el radi de seguretat de 20 a 30 quilòmetres a la central de Fukushima. Això va disparar la por i el Nikkei va arribar a caure un 14%. Aleshores, el Banc del Japó va anunciar dues noves injeccions de diners que, juntes, sumen 70.000 milions d'euros. Això va atenuar una mica el descens, però no va evitar una caiguda històrica.

stats