Crònica 30/04/2011

"L'islamisme radical és Un nou totalitarisme"

Amenaces "Viure sempre amb guardaespatlles és millor que ser morta" Multiculturalisme "És un bonic ideal sobre la tolerància i la convivència, però ha fracassat" Tolerància "En general cal ser tolerant, però amb l'islam no ens ho podem permetre"

Monica Zgustova
3 min
Ayaan Hirsi Ali treballa als EUA per a un think tank 'neocon'.

Per fer l'entrevista, ens instal.lem a la terrassa ajardinada del seu hotel a Madrid. I és que aquesta somalí, ciutadana holandesa, que des de fa quatre anys viu als Estats Units, no pot anar on vol: d'ençà que els islamistes radicals l'han amenaçada de mort, ha d'estar sempre vigilada per uns guardaespatlles. Fa quatre anys, aquesta dona fina i aparentment fràgil, aleshores diputada holandesa, va causar un terratrèmol polític que va fer caure el govern d'Holanda. Aleshores Ayaan va rebre una oferta de Washington, on ara treballa en un think tank . M'explica que cada setmana rep més d'una amenaça de mort. I tot i això, els fundamentalistes no han aconseguit fer-la callar: acaba de presentar el seu quart llibre, Nòmada (Galaxia Gutenberg).

Què recorda de quan era petita?

Que havíem de ser submisos, sobretot les nenes. No ens era permès de preguntar res.

Però si els nens no paren de preguntar!

Només una mestra ens va deixar fer preguntes. Però sempre contestava el mateix: "Aquesta és la voluntat d'Al·là". Això em va treure les ganes de preguntar més.

Què els ensenyaven a l'escola?

Memoritzar llargs passatges del Coran. I, sobretot, a odiar.

El mateix em passava a la Praga comunista: als nens ens ensenyaven a odiar l'enemic de classe.

Doncs ja ho veu: l'islam també és un totalitarisme. Havíem d'odiar a qualsevol no musulmà. Però per damunt de tot calia odiar els jueus. Cada dia havíem de repetir una fórmula d'odi.

Això fa pensar en "l'hora de l'odi", del 1984 d'Orwell. Què més li ensenyaven?

Que els musulmans són escollits de Déu. I que tota la resta de la gent són uns bàrbars impurs i obscens. La majoria dels musulmans s'ho creuen tota la vida. I és que l'islam no és només una religió: és una ideologia, una política, una ètica. Una jurisprudència i una identitat. L'islam és una manera de viure.

Diu "ells, els musulmans". No hi creu, vostè?

Sóc atea. M'ha costat molt d'arribar-hi.

No hi ha res de bo en l'islam?

És una religió que ensenya a practicar la caritat. Únicament amb els musulmans, evidentment. Però d'altra banda els valors de l'islam causen pobresa, tirania i retrocès.

Quan va començar a tenir dubtes sobre l'islam?

D'adolescent, llegint llibres occidentals. Vaig veure que existeix una altra escala de valors que la nostra. Els herois de les novel·les occidentals tenen opinions pròpies, els regeix l'amor, no pas l'odi.

Per això va fugir a Europa?

Sí. I també vaig fugir del marit que per mi havien triat els meus pares. A Holanda em vaig començar a sentir lliure i propietària de la meva vida.

Va ser un pas encertat?

El millor que he fet mai. Del món de la fe vaig entrar en el de la raó. Ara sé que totes les persones són iguals, però no totes les cultures ni totes les religions: n'hi ha de millors i n'hi ha de pitjors.

És millor la cultura occidental?

La cultura occidental està basada en els valors de la Il·lustració. La Il·lustració és un elogi de la vida, una aposta pel coneixement, per la llibertat. Mentre que l'islam no s'interessa per la vida, només promet felicitat després de la mort.

Com es viu amenaçada de mort?

Sempre amb guardaespatlles. I això és millor que ser morta.

A Occident molts creuen en el multiculturalisme. És la panacea?

El multiculturalisme és un ideal bonic sobre la tolerància i la convivència de diverses cultures. Però, desgraciadament, aquest model ha fracassat. Ho han comprovat els que hi tenen una llarga experiència: Merkel, Sarkozy, Cameron.

Què hem de fer, doncs? No hem de ser tolerants?

En general sí. Però no hem de ser tolerants amb l'islam. No ens ho podem permetre. El fundamentalisme islàmic és un nou totalitarisme que s'estén perillosament pel món.

Voste sap que les esquerres occidentals tenen un discurs ben contrari al que acaba de dir, oi?

Quan vaig sortir d'Holanda, volia entrar en un think tank americà d'esquerres. Pero com que no vaig voler modificar el meu discurs, em van fer fora.

Primer se l'ha deixat perdre Europa, despres les esquerres. Qui l'ha acollit?

Un think tank de Washington de dretes (American Enterprise Institute). Em permeten fer i dir tot el que vull, amb total llibertat.

És possible reformar l'islam? Fer una revolució en la religió com la que s'està fent en els països àrabs, fent fora els dictadors?

Seria la salvació. Però això pot trigar molt de temps a arribar. La mentalitat de la majoria dels musulmans no hi està preparada. Però és possible, sí. Crec en la possibilitat d'una reforma.

stats