CRIM ORGANITZAT
Crònica 10/01/2011

Lladres i pedòfils es reinventen a la xarxa

Internet ha facilitat la feina als pederastes i pedòfils, que ara poden contactar amb menors molt més fàcilment. Els lladres i els estafadors també s'han beneficiat de les noves tecnologies del segle XXI.

Laia Espín / Marta Català
3 min
XXI, Tecnologiques

Barcelona.Un dels oficis més antics del món és el de lladre. Al segle XXI segueixen robant, però han aparegut mètodes més sofisticats i l'anomenada nova delinqüència, que s'avança a la llei. Els canvis demogràfics, la globalització de l'economia, però, sobretot, l'ús massiu de les noves tecnologies són alguns dels factors que expliquen l'aparició de nous mètodes per delinquir i fins i tot nous delictes i la transformació dels clàssics. La pederàstia, el crim organitzat, la violència masclista, la corrupció en són els protagonistes.

Els pedòfils ho tenen més fàcil Internet és l'escletxa més buscada per pedòfils i pederastes. "Sempre hi ha hagut de pedòfils, però ara tenen les noves tecnologies i els és més fàcil que abans accedir als menors", explica l'inspector en cap de la Secció d'Investigacions Tecnològiques del Cos Nacional de Policia, Isidro Ordás. En aquest nou espai, els menors són especialment vulnerables. Proliferen pàgines web que sota l'epígraf de pornografia per a adults amaguen arxius per a pedòfils. Els menors també es veuen afectats per l'anomenat child grooming (ciber-assetjament infantil). Els pedòfils es fan passar per menors per contactar amb nens o adolescents per aconseguir imatges sexuals d'ells i intentar contactar-hi: "Abans, el mer contacte no era delicte, ara amb el nou codi penal ja podem actuar", assenyala Ordás.

Espionatge i 'pishing car' La reforma del codi penal, que va entrar en vigor a finals del mes de desembre, ha incorporat un capítol nou sobre delictes de caràcter sexual contra menors de tretze anys. Les penes per aquestes conductes poden arribar els quinze anys de presó. El catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Lleida, Josep Maria Tamarit, adverteix la societat que els adolescents estan en "greu risc per falta de formació". Tamarit reclama més educació per als joves i més conscienciació del risc que suposa l'ús de les noves tecnologies per part dels seus pares. L'advocada penalista Olga Tubau es felicita per la incorporació d'aquestes mesures punitives: "Actuen com a prevenció i advertència a la societat". "Fins fa quatre dies -afegeix Tubau- actuaven a cara descoberta sense tenir la consciència de cometre un fet punible". Però l'ús indegut de la xarxa no només afecta la integritat de la persona, també es pot actuar contra el patrimoni. Delictes com l'espionatge industrial, el dany a pàgines web d'empreses, la captació de dades bancàries mitjançant transferències online o, fins i tot, la compra de vehicles inexistents per internet, l'anomenat pishing car .

Les bandes a internet

Les xarxes criminals organitzades que actuen a escala internacional sempre han existit, però en les dues darreres dècades han tingut modificacions. La incorporació dels nous mitjans telemàtics els ha permès tenir més informació, de manera més ràpida i amb més anonimat. A més, diversos experts apunten que ara les xarxes organitzades han aconseguit colar-se en el sistema i formar-ne part. Compra d'immobles, creació d'empreses i un llarg etcètera serveixen per blanquejar els diners procedents del tràfic de drogues, de l'explotació sexual o laboral. La jutge degana de Barcelona, Maria Josep Feliu, destaca la dificultat de la justícia per lluitar-hi. "La justícia -afirma amb rotunditat Feliu- sempre va per darrere de la societat. Això és una realitat que hem d'assumir." Feliu remarca la complexitat de tenir mecanismes judicials efectius de cooperació internacional. Cada país, apunta la degana, té la seva legislació. Això complica la tasca judicial. A àmbit policial, els tres experts consideren que hi ha més coordinació.

Els regals corruptes

Un regal d'agraïment -qui recorda els que li feien al president valencià, Francisco Camps- acceptar comissions o, simplement, no fer res per evitar que es cometin delictes són els elements que ajuden les organitzacions criminals a perpetuar-se. La nova reforma penal inclou nous delictes relacionats amb la corrupció i eleva les penes fins a sis anys de presó per als acusats.

El cas Pretòria, el cas Millet, el cas dels 400 quilos de droga al port de Barcelona en què hi ha implicats policies, l'assumpte del Riviera i el Saratoga, en què també hi ha agents de l'autoritat implicats per suposadament alertar de les batudes als prostíbuls els seus amos, és el reflex de la corrupció del segle XXI a Catalunya. Però policies i jutges reconeixen que hi ha la dificultat de desemmascarar els corruptes. La degana del jutjats de Barcelona parla d'obstacles a l'hora d'investigar: "Els jutges actuem fins on podem, de vegades no pots anar fins al fons de la investigació perquè necessites que la mateixa Administració o institució que investigues et faciliti informació", va assenyalar.

stats