GESTIÓ SANITÀRIA
Crònica 24/02/2012

Lleida i Girona inicien la transformació de l'ICS

Joan Serra
2 min

BARCELONA.L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i un grup de 26 equips d'atenció primària de la regió sanitària de Girona constituiran les dues primeres entitats filials que iniciaran la descentralització de l'Institut Català de la Salut (ICS). El consell d'administració de l'empresa pública va aprovar ahir -amb el vot en contra de CCOO- habilitar l'equip gerent per executar els primers projectes demostratius, que es posaran en pràctica a partir de l'últim trimestre d'aquest 2012 i que s'avaluaran durant un any. Les noves entitats, amb personalitat jurídica pròpia -l'ICS en conservarà la titularitat-, gestionaran de manera autònoma prop d'un 8% dels 2.770 milions de pressupost de l'empresa, que en el seu format actual aglutina 41.000 empleats, 8 hospitals públics i més de 280 centres d'atenció primària (CAP). La transformació, aplicada amb l'argument de dotar l'estructura de més agilitat, serà progressiva. "En menys de cinc anys serà difícil tenir l'ICS totalment adaptat", va puntualitzar ahir el director gerent, Joaquim Casanovas.

Les societats que gestionaran l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i l'atenció primària de Girona disposaran d'autonomia per demanar crèdits que els permetin finançar-se i firmaran contractes amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), l'asseguradora pública, tal com fan els hospitals concertats. Casanovas va detallar que aquests centres tindran marge de maniobra en recursos humans -els treballadors contractats en aquesta nova etapa no seran funcionaris sinó personal laboral-, també podran establir contractes amb els proveïdors i disposaran de marge de maniobra en la relació amb els centres sanitaris del territori que no pertanyin a l'ICS. Casanovas va insistir ahir que les entitats no podran oferir línies d'assistència privada.

El director gerent de l'ICS va qualificar de "debat ric" les intervencions fetes en el consell d'administració, inclosos els recels verbalitzats per CCOO. "Fem aquest pas per gastar millor els recursos que ens assignen", va argumentar Casanovas.

stats