SEGURETAT CIUTADANA
Crònica 06/07/2011

Lleida blinda el centre històric per frenar les agressions i l'incivisme

L'Ajuntament i la policia intensifiquen la vigilància al centre històric de Lleida després dels greus episodis d'agressions dels últims dies. Els veïns denuncien la degradació i reclamen més mesures al barri.

Dàmaris Torrado
2 min
El pla de mesures de l'Ajuntament de Lleida també preveu el replantejament de les polítiques socials del barri.

LLEIDA.Els veïns del centre històric de Lleida fa temps que denuncien la degradació del barri i reclamen a les autoritats actuacions contundents per posar fi als problemes de prostitució, robatoris i venda d'alcohol i drogues que veuen cada dia als seus carrers. Però ha calgut que es donessin dues situacions consecutives d'agressions a les forces policials perquè la problemàtica del barri sortís a la llum pública.

Els fets van començar dijous al migdia, quan un grup de persones van provar d'impedir que la Guàrdia Urbana de Lleida detingués un suposat traficant de drogues. La matinada de dissabte la situació es va repetir quan un grup d'unes 70 persones van intentar impedir una detenció al barri d'un altre presumpte traficant apedregant els agents de la policia local.

Arran d'aquests dos desafiaments han saltat totes les alarmes a la capital del Segrià. Diumenge mateix, representants de l'Ajuntament de Lleida es van reunir amb les diferents comunitats estrangeres i les associacions veïnals del barri per demanar un treball conjunt de difusió de les normes de civisme i convivència. I ahir al matí hi va haver una cimera dels comandaments dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana i el Cos Nacional de Policia per coordinar accions relacionades amb el "problema d'ordre públic" que la Paeria reconeix que pateix el nucli antic. Per intentar millorar la seguretat ciutadana es va decidir que els Mossos doblaran les patrulles, de manera que diàriament hi haurà vuit agents de la policia autonòmica vigilant els carrers, als quals s'han de sumar els set membres que formen la unitat especial d'ordre públic dels Mossos, que també augmentaran els controls al barri. Així mateix, la Guàrdia Urbana intensificarà les rondes que fan les seves quatre patrulles per la zona, de manera que en total el barri estarà vigilat per 23 agents. Les mesures policials també aniran acompanyades d'un replantejament de les polítiques socials al barri.

Els veïns, però, consideren aquestes mesures del tot insuficients. Txema Muñoz, de la Plataforma per a la Dignificació del Pla de l'Aigua, una agrupació veïnal del barri, explica que les agressions a la policia s'han donat en més ocasions i que no s'han d'atribuir a temporers immigrants, sinó a grups habituals de delinqüents que tenen atemorit el barri. "Al centre històric hi viuen 6.000 immigrants, però són una minoria els que es dediquen a la prostitució, el proxenetisme, els robatoris i el tràfic de drogues, però ningú fa res per posar fi a aquesta situació", explica. La plataforma també denuncia que hi ha almenys 50 pisos on es fan activitats il·legals. "No hi ha interès polític per solucionar el problema perquè a la Paeria li interessa tenir tota la delinqüència concentrada aquí", insisteix.

stats