REVOLTES AL MÓN
Crònica 13/11/2011

La Lliga Àrab aprova expulsar Síria si no cessa la violència

La majoria de països àrabs han acordat augmentar la pressió diplomàtica sobre el règim d'Al-Assad. Només el Iemen i el Líban voten en contra d'expulsar Síria si no atura el bany de sang.

Sergi Cabeza
2 min
La Lliga Àrab aprova expulsar Síria si no cessa la violència

El CaireLa Lliga Àrab va donar ahir al règim de Baixar al-Assad un ultimàtum per aturar la violència a Síria, país que serà expulsat del fòrum si no fa marxa enrere abans del 16 de novembre. Hamid bin Jassim, primer ministre de Qatar i president de torn de la Lliga, va anunciar també que "s'imposaran sancions polítiques i econòmiques", i va cridar els estats membres a retirar els ambaixadors de Damasc. En total, 19 dels 22 països àrabs van votar a favor de la resolució, Iraq es va abstenir i el Iemen i el Líban s'hi van oposar. El règim d'Al-Assad, a través del seu representant al fòrum àrab, Iussef Ahmad, va dir que l'expulsió és "il·legal i contrària al tractat", va defensar que l'exèrcit sirià ja s'està retirant de les ciutats assetjades i va assegurar que la decisió provenia de "l'agenda americana i occidental". El president dels Estats Units, Barack Obama, va aplaudir en un comunicat "les decisions importants" que ahir va prendre la Lliga Àrab.

L'anunci arriba 10 dies després de fer-se públic un suposat acord entre la mateixa Lliga Àrab i el règim d'Al-Assad per aturar la violència però que mai va arribar a complir-se. Des del 2 de novembre, més de 100 civils han mort a mans de l'exèrcit sirià a la ciutat d'Homs, segons Human Rights Watch. En total, des de l'inici de la revolta a Síria, al març, haurien mort més de 3.500 persones, segons xifres de les Nacions Unides. El premier qatarià va assegurar que a partir d'ara els esforços se centraran a reunir els grups opositors sirians a la Lliga Àrab per "acordar una visió unificada sobre el període de transició". Justificava així la tardança de la decisió d'expulsar el règim de Damasc, tal com va passar amb la Líbia de Gaddafi, i argumentant que "era necessari un ampli consens per prendre la decisió".

La decisió d'expulsar Síria va arribar per sorpresa i pot aïllar definitivament Al-Assad, que continua enrocat al poder. "Abans de la reunió no crèiem que pogués passar això, així que estem agraïts. És un bon inici", deia ahir Abd el Hamid Suleiman, concentrat davant l'edifici de la Lliga. El jove, arquitecte de 25 anys, va ser arrestat dues vegades a Damasc pel règim durant les revoltes i parla mentre mostra les marques de cigarretes apagades contra el seu cos: "Em van torturar i vaig haver de sortir corrents del país fa tres mesos". Suleiman assegurava que ha estat jutjat en absència i condemnat a 11 anys de presó.

Divisions dins de l'oposició

Suleiman creu que "el règim sirià només entén de violència". "Tot i que els manifestants són pacífics, no queda més solució que la violència, i l'oposició té armes", afirmava aquest jove, que està coordinant l'oposició a Egipte. Suleiman proposa una solució a l'estil de Líbia, amb zones d'exclusió aèria i forta pressió internacional, però sense demanar una intervenció militar estrangera. També qüestionava el paper del Consell Nacional de Síria, principal grup opositor, que de moment "és respectat, però està massa preocupat per organitzar-se internament". El CNS, que no vol dialogar amb Al-Assad i reclama ser reconegut com a interlocutor legítim, està format en un 40% per exiliats, però també hi ha grups kurds, moviments interns de tots colors i fins i tot els Germans Musulmans d'Egipte.

stats