TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 29/01/2012

La Lliga Àrab, pas enrere a Síria

La tensió augmenta a Síria. La Lliga Àrab va suspendre ahir la seva missió d'observació en aquest país. El Consell de Seguretat de l'ONU tornarà a tractar la revolta contra Al-Assad la setmana que ve.

Ricard G. Samaranch
3 min
UN FUNERAL, UNA PROTESTA El funeral d'un opositor mort per un franctirador de les forces de règim a Saqba, un suburbi de Damasc -la capital siriana- on els rebels s'han fet forts les últimes setmanes, es va convertir divendres en un acte massiu per reclamar la renúncia al poder del president sirià, Baixar al-Assad.

EL CAIREMentre els membres del Consell de Seguretat de l'ONU ja han iniciat les deliberacions sobre la crisi siriana a les portes d'una setmana que es preveu decisiva, la Lliga Àrab va optar ahir per "congelar" les tasques del seu equip d'observadors a Síria a causa del "deteriorament crític de la situació" les últimes hores.

L'anunci es va fer a través d'un comunicat públic de Nabil al-Arabi, el secretari general de l'organització, en què informava que el futur de la missió es decidirà en una reunió del consell de ministres d'Afers Estrangers, si bé no establia cap data concreta per a la seva celebració. Al-Arabi va culpar Damasc de l'increment de la violència per "haver recorregut a una escalada militar en completa violació dels seus compromisos".

El règim sirià va reaccionar mostrant la seva "sorpresa" per la decisió de la Lliga Àrab, a qui va acusar d'intentar influir amb aquest moviment el Consell de Seguretat de l'ONU. Al-Arabi va viatjar ahir a Nova York per presentar davant aquest organisme la proposta de la Lliga Àrab per resoldre la crisi, i que consisteix en el relleu del president Baixar al-Assad pel seu vice-president, i en la formació d'un govern d'unitat nacional en un període de dos mesos. El nou executiu hauria de triar una comissió que redactés una nova Constitució i preparar la celebració d'unes eleccions democràtiques.

La missió d'observadors ja va rebre una estocada fa uns dies quan els països del golf Pèrsic, liderats per l'Aràbia Saudita, van decidir retirar els seus homes de manera unilateral. Dels 165 enviats que van arribar a Síria a finals de desembre, ara només en queden un centenar. Tots ells seran en un hotel de Damasc fins a la pròxima reunió de la Lliga Àrab.

La tasca dels observadors ha rebut dures crítiques per part de l'oposició siriana, que va demanar la setmana passada la seva retirada. "No han fet la seva feina. Només van anar allà on el règim els deixava, i el seu informe era esbiaixat per raons polítiques", va declarar a l'ARA Rami Jarrah, un conegut bloguer sirià exiliat al Caire.

El Consell Nacional Sirià, una plataforma que reuneix la majoria de l'oposició a l'exili, va presentar la setmana passada a la capital egípcia un informe alternatiu a l'oficial que va elaborar el cap de la missió, el sudanès Mohammed al-Dabi. El text, elaborat per diversos observadors de la Lliga Àrab crítics amb el biaix d'Al-Dabi, era molt més contundent amb el règim sirià. L'equip d'observadors tenia com a missió verificar el compliment de Damasc amb el seu compromís de posar fi a la repressió, retirar l'exèrcit de les ciutats, i alliberar els presos polítics.

La Lliga Àrab negocia amb Rússia

En el front diplomàtic, durant les últimes hores s'han intensificat els contactes entre els actors claus de la crisi siriana. Segons fonts de la Lliga Àrab, els seus representants estan discutint amb el govern rus per suavitzar el rebuig de Moscou al seu pla per resoldre la crisi siriana, i que coincideix amb una proposta presentada al Consell de Seguretat de l'ONU pel Marroc divendres. Precisament, ahir Turquia i les petromonarquies del Golf van dur a terme una cimera a Istanbul per expressar el seu suport al pla de la Lliga Àrab.

D'acord amb els activistes sirians, ahir van morir 30 persones en els enfrontaments entre l'exèrcit i l'oposició, especialment a Hama i a diversos suburbis de Damasc. L'Exèrcit Sirià Lliure va assegurar divendres que havia capturat cinc soldats iranians que estaven lluitant al costat de les forces lleials al règim, i va instar l'Iran a retirar "immediatament" totes les seves tropes en territori sirià.

stats