GESTIÓ DEL TURISME
Crònica 13/08/2011

Lloret engega la tolerància zero

Narcis Presas
2 min
Zona vigilada Festa controlada per la  policia la matinada d'ahir a Lloret de Mar per evitar que  es repetissin els aldarulls  dels últims dies.

Els aldarulls sempre són imprevisibles però Lloret ha posat tota la carn a la graella per evitar que es repeteixin. Sense anar gaire lluny, l'Ajuntament ja ha tancat la discoteca Colossos, on hi va haver la darrera batalla campal, per irregularitats elèctriques. I el mateix alcalde, Romà Codina, i el director general de la Policia, Manel Prat, escenificaven ahir a la matinada la voluntat de tallar de soca-rel els incidents deixant-se veure per l'avinguda Just Marlés a l'hora punta de joves borratxos i amb la riera presa per un centenar de policies i vuit furgons dels Mossos.

Pel camí es deurien creuar amb Stefan, un turista alemany que frega la trentena i que confessava sense embuts: "Jo com tothom aquí vaig triar Lloret per la festa i la beguda". És un exemple del jovent que omple cada nit d'agost l'avinguda i que acostuma a venir en paquets organitzats per turoperadors atrets per un preu competitiu i una oferta d'oci desenfrenat. Ocupen principalment els hotels i apartaments del centre, que és on es concentra l'oferta lúdica. El turisme familiar, en canvi, aposta per indrets més allunyats com les zones de Fanals o Canyelles. El perfil del turisme de borratxera que Lloret vol eradicar respon al de joves que viatgen en grups d'entre dues i quatre persones i que preparen el viatge per internet. Llevar-se tard, dinar, platja, alcohol i festa fins que tanquin les discoteques és el dia tipus d'aquests joves, segons explica el guia d'un turoperador .

Bars amb poca caixa

Els bars, però, lamenten que no treuen rendiment d'aquest turisme. "No consumeixen res", assegura la Sílvia. Són turistes amb un poder adquisitiu limitat. Mentre les terrasses del passeig marítim estan pràcticament buides, els balcons dels apartaments i els pedrissos del passeig estan plens de joves amb ampolles de plàstic plenes d'alcohol comprat hores abans al supermercat. També tenen èxit els bars que rebenten preus. Combinats d'un litre a 8 euros, meter beer a 15, i sangria de vi i de xampany (sic) a 7.

La majoria dels turistes a Lloret són francesos, alemanys, belgues, italians, anglesos i holandesos. En Sybren, per exemple, és holandès, molt jove, i gairebé no s'aguanta dret. Confessa que ell i els seus amics han vingut per la festa. I en Luca surt al pas de la mala premsa que estan agafant. "Només ens ho passem bé i no molestem a ningú. Volem beure i, si podem, lligar".

Interior, per la seva banda, ja s'ha compromès a intensificar els controls als locals d'oci nocturn per garantir que compleixen la normativa. L'Ajuntament dubta que una part de les discoteques garanteixin les condicions mínimes de seguretat i tanquin a l'hora permesa i per això n'han endurit la vigilància. Des d'ahir a la matinada, estan prohibits els grans rètols sense llicència que anuncien les festes de les discoteques i les màquines de venda de menjar, que no podran funcionar fins més tard de les tres, que és quan tanquen els bars i restaurants. Aquesta nit ha entrat en vigor la prohibició de repartir flyers .

L'Ajuntament també ha decidit tancar cautelarment la discoteca Colossos fins que esmeni les deficiències elèctriques que hi ha detectat. Una avaria va deixar sense aire condicionat el local i va desencadenar una batalla campal entre policies i turistes, que va acabar amb una vintena de detinguts i ferits. La discoteca podrà tornar a obrir quan hagi arreglat les irregularitats.

stats