PRIMÀRIES REPUBLICANES
Crònica 09/01/2012

Lluita per ser l'anti-Romney

L'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney lidera àmpliament les enquestes de les primàries de New Hampshire i es consolida en la cursa republicana malgrat els atacs dels altres candidats.

Núria Ferragutcasas
3 min
CONFIANÇA
 El candidat favorit, Mitt Romney, es dirigeix a una audiència de seguidors seus a Rochester, New Hampshire, pocs dies abans del debat d'ahir. Si l'aspirant a la presidència de la Casa Blanca continua jugant bé les seves cartes tindrà possibilitats de liquidar la cursa dels candidats republicans al seu favor a finals d'aquest mes.

WASHINGTON"Per què l'exgovernador Romney no hauria de ser el candidat del Partit Republicà?" Amb aquesta pregunta, el periodista David Gregory, del prestigiós programa Meet the press , va obrir ahir la veda perquè els rivals de Mitt Romney ataquessin el candidat favorit i expliquessin per què ells són la millor alternativa. Tot i així, un Romney molt segur i serè va sortir indemne d'aquest debat televisiu de la NBC com ho havia fet la nit abans a la cadena ABC.

L'exgovernador de Massachusetts va reforçar en aquests dos debats la seva condició de favorit per derrotar el president Obama en les eleccions de novembre i, demà, pot aconseguir una àmplia victòria en les primàries de New Hamphire, que poden significar un impuls definitiu perquè s'erigeixi en el candidat indiscutible. Les enquestes li donen un avantatge de 20 punts. Si Mitt Romney continua jugant bé les seves cartes, a finals d'aquest mes podria liquidar la lluita republicana a favor seu.

El conservador Rick Santorum, però, està disposat a plantar-li cara. L'exsenador de Pennsilvània, que va aconseguir un empat tècnic contra Romney al Caucus d'Iowa la setmana passada, espera sorprendre un altre cop a New Hampshire per erigir-se en el candidat que aglutini el vot anti-Romney, un vot conservador dividit en múltiples opcions. Per això, en els debats, Santorum va dirigir les crítiques no sols contra Romney sinó també contra els candidats que més mal li poden fer: el congressista Ron Paul i l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich. Paul va quedar tercer a Iowa i els sondejos li donen un segon lloc a New Hampshire mentre que Gingrich continua fort en els dos estats on se celebren els propers comicis; podria quedar segon a Carolina del Sud i a Florida.

En el debat a la cadena ABC, Rick Santorum va subratllar que el país necessita un líder i no un directiu empresarial, en referència a l'experiència en el món privat que acredita Romney com un dels avantatges de la seva candidatura. Romney no va trigar ni un segon a rebatre la crítica i va assegurar que polítics com Santorum, amb una llarga trajectòria a Washington, no entenen com funciona l'economia i la creació de llocs de treball.

D'altra banda, Gingrich va atacar el passat empresarial de Romney, quan liderava la seva companyia Bain Capital. "Vostè està enamorat d'un model de Wall Street on qui vol pot capgirar les companyies [...], deixant a l'estacada als treballadors", va afirmar. Gingrich també va criticar el perfil moderat de Romney, que, segons ell, l'incapacita per obtenir una victòria contra Obama.

Lluita pel segon lloc

La batalla dels últims debats va disputar-se entre Romney i la resta de candidats però també entre els cinc anti-Romney. Rick Santorum, Ron Paul, Newt Gingrich, Rick Perry i Jon Huntsman van lluitar per aconseguir ser l'alternativa. Els dos grans aspirants, però, són Santorum i Paul, que representen dos extrems del partit Republicà: el conservadorisme religiós i el conservadorisme llibertari, respectivament. "Vostè és un conservador a favor d'un gran augment de la participació del govern", va dir Paul a Santorum, que li va recriminar el seu suport a lleis com la de beneficis en la prescripció de medicaments per la gent gran. Santorum va defensar els seus vots en el congrés i va afegir: "Jo no sóc un llibertari Ron. Tu votes contra tot, jo no"..

Paul va continuar a l'atac i va criticar els beneficis de Santorum i Gingrich a través de contractes amb lobis quan van deixar el Congrés. Santorum, per exemple, va passar de cobrar 200.000 dòlars a l'any, el seu salari al Senat, a tenir uns beneficis d'1,3 milions l'any passat.

stats