Crònica 27/02/2012

Viviane Reding "Lluitaré per aconseguir millors tarifes de mòbil"

Reivindicació "L'accés a les dades personals és un dret, no una possibilitat" Missatge "El bloqueig d'internet no és una opció" Equilibri "La llibertat d'informació i els drets d'autor han de ser socis"

Beatriz Arias
3 min
Viviane Reding aposta per la creació del "dret a l'oblit".

La legislació que regula els preus de les tarifes entre països caduca a finals del mes de juny. Com es preveu actualitzar?

En el marc de l'agenda digital de la UE hem proposat un nou reglament per impulsar la competència i permetre als clients signar contractes amb preus més barats per a les trucades mòbils en itinerància, independentment del contracte per als serveis nacionals i mantenint el mateix número de telèfon, a partir del juliol del 2014. Mentre arriba la data, la proposta comportarà una reducció progressiva dels preus màxims actuals de veu i SMS i de les tarifes de dades a l'estranger. Podeu estar segurs que seguiré lluitant per oferir les millors tarifes mòbils per als consumidors europeus.

D'ençà del tancament de Megaupload s'ha encetat un gran debat sobre la llibertat d'internet i la propietat intel·lectual. Quin és el posicionament de la UE en aquesta qüestió?

Segons la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, la llibertat d'expressió i la llibertat d'informació són drets bàsics per als ciutadans europeus, però també ho són els drets d'autor. La política europea té com a objectiu trobar un equilibri entre tots dos. La llibertat d'informació i els drets d'autor no han de ser enemics, sinó socis. La protecció del copyright no pot justificar l'eliminació dels drets a la llibertat d'expressió o a la llibertat d'informació. Per tant, per a mi, el bloqueig d'internet no és una opció. En lloc de fer això hem de trobar noves formes, més modernes i més eficaces, per protegir les creacions artístiques a Europa, que tinguin en compte l'evolució tecnològica i les llibertats d'internet.

Quin canvi percebran els ciutadans amb la nova proposta de protecció de dades?

La protecció de dades personals és un dret fonamental per a tots els europeus, però els ciutadans no sempre senten que tenen el control total de les seves dades. La meva proposta fomentarà la confiança en els serveis online , perquè els ciutadans estaran més ben informats sobre els seus drets i tindran més control sobre les seves dades. Els ciutadans han de poder accedir a les seves pròpies dades i traslladar-les fàcilment a un altre proveïdor o suprimir-les si ja no volen que siguin utilitzades. Això és el que jo anomeno "dret a l'oblit". Volem deixar clar explícitament que els ciutadans tenen el dret -i no només la possibilitat- de retirar el consentiment que havien donat al tractament de les seves dades personals.

Pot suposar un escull per a les empreses -sobretot pimes- que s'hagin d'adaptar?

La reforma també farà la vida més fàcil i menys costosa per a les empreses, ja que reduirà la burocràcia i els innecessaris requisits de notificació i tindrà un únic conjunt de normes de protecció de dades per a Europa. Hem calculat que això podria estalviar a les empreses europees un total de 2.300 milions d'euros. També hem prestat especial atenció a les pimes, que estaran exemptes de l'obligació de disposar d'un oficial de protecció de dades si no tracten amb dades de risc en el seu negoci.

No serà un fre per al desenvolupament del comerç digital?

Tenir un marc legal fort, clar i uniforme en l'àmbit de la UE ajudarà a alliberar tot el potencial del mercat únic digital i fomentar el creixement econòmic, la innovació i la creació d'ocupació. És una gran notícia per al sector del comerç electrònic europeu.

Quan es preveu que s'aprovi ?

Les propostes estan sent debatudes pel Parlament Europeu i pels ministres del Consell. Esperem tenir les noves normes aprovades de cara a l'estiu del 2013.

stats