Crònica 26/03/2011

Llum verda per al fons de rescat permanent de la UE

A.f.m.
2 min
El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, explicant l'acord assolit.

BRUSSEL·LES.La Unió Europea ha aconseguit tancar la creació d'un fons permanent per rescatar països que fan fallida, com ha estat el cas de Grècia i Irlanda i possiblement aviat serà el de Portugal. El fons naixerà l'any 2013 i substituirà l'actual fons provisional, que té una dotació econòmica més petita. El nom oficial del nou fons serà Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEE) i disposarà de 700.000 milions d'euros, una quantitat prou elevada per salvar un país gran si fos necessari. La creació d'aquest fons s'havia acordat dilluns i només calia formalitzar-la entre dijous i divendres a Brussel·les. Però dimecres a la nit es va filtrar que Alemanya es feia enrere i posposava la creació del fons. Dijous els països van haver de reprendre les negociacions, que van durar fins passada la mitjanit. I al final es va tancar l'acord.

"Hem tingut un debat difícil amb Alemanya", va dir ahir al matí Jean-Claude Juncker, president de l'Eurogrup. "Alemanya creia que, amb l'acord de dilluns, li pertocava pagar massa diners". El pacte inicial implicava que els països aportarien 40.000 milions anuals entre 2013 i 2017 i que, en aquest últim any, el fons ja tindria els 700.000 milions acordats.

Però Angela Merkel temia que la contribució alemanya al MEE la pogués perjudicar electoralment. El mateix any en què naixerà el MEE, el 2013, se celebraran eleccions al seu país i Merkel ja ha rebut crítiques per destinar diners públics a salvar estats que, a diferència d'Alemanya, no han fet sacrificis econòmics. Perquè això no passi, els socis europeus van acordar que el MEE naixerà amb un capital inicial més baix al que tenia previst -cada país hi aportarà 16.000 milions- i les partides s'aniran augmentant progressivament fins que l'any 2017 hi hagi els 700.000 milions. A més a més, segons van explicar alguns membres de la Comissió Europea, els estats s'han compromès a aportar els diners necessaris si un país fes fallida i el fons encara no disposés de prou diners per rescatar-lo.

stats