ÍNDEX LABORAL MANPOWER
Crònica 23/11/2011

L'ocupació d'abans de la crisi no tornarà fins al 2022

Beatriz Arias
2 min
L'ocupació d'abans de la crisi no tornarà fins al 2022

BARCELONA.Recuperar els nivells d'ocupació d'abans de la crisi no serà possible fins al 2022, segons pronostica Josep Oliver, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de l'índex laboral de Manpower, que la consultora de recursos humans va presentar ahir a Barcelona.

La crisi del deute ha suposat un trasbals en el mercat de treball. La tendència positiva que es feia notar en el tercer trimestre del 2010 -quan l'atur es va reduir en 69.000 persones- va quedar truncada aquest estiu. Entre el juliol i el setembre, tot i tractar-se d'un dels millors períodes pel que fa a l'ocupació, es van registrar 146.000 aturats més. El contrast del comportament del mercat laboral entre el segon i el tercer trimestre del 2011 (fins al juny el nombre d'aturats va baixar en 75.000 persones) reafirma la tesi que l'evolució positiva de l'ocupació s'ha trencat per causes externes, concretament, per la pèrdua de confiança en l'economia espanyola.

Oliver va explicar que "ha canviat la percepció de la situació econòmica, cosa que ha frenat en sec les decisions de contractació de molts empresaris". Per esmenar aquest escenari es necessita, per tant, recuperar la confiança dels mercats. En aquest sentit, Oliver va demanar que a la cimera de la Unió Europea del 9 de desembre "es facin els deures", ja que, en cas contrari, "podríem estar davant d'un punt d'inflexió cap a una nova fase de la crisi" on se seguirà destruint ocupació. Si arriben les mesures europees i es torna als nivells d'ocupació del juny, la crisi del deute haurà suposat perdre un any pel que fa al mercat laboral.

La construcció ajusta la baixada

Per sectors, el pes de la construcció en l'ocupació s'ha reduït fins al 7,5% en el tercer trimestre del 2011, només una dècima per sobre del mínim històric registrat al segon trimestre del 1985. Aquesta dada fa preveure que no es pot estar gaire lluny de l'ajust en un sector que ja ha perdut 1,36 milions de llocs de treball des del tercer trimestre del 2007.

stats