AGRICULTURA
Crònica 11/01/2012

L'oli català entra en números vermells

El sector de l'oli català tanca una campanya nefasta. La caiguda de producció a la meitat, per la sequera, i la baixada dels preus per als agricultors fa que s'estigui venent per sota dels costos de producció.

Albert Lijarcio
2 min
L'EXCEPCIÓ A LA REGLA
 Aquesta cooperativa de Llardecans, Camp Verge de Lotero, és de les poques que s'ha salvat de les pèrdues del sector de l'oli, gràcies al seu acord amb una empresa local de supermercats, on distribueix el 70% de la seva producció. Aquest conveni, que manté des de fa 15 anys, li permet cobrar encara 3,5 euros per cada litre d'oli.

LLEIDAEl sector de l'oli ha tancat enguany, un mes abans del que és habitual, una campanya nefasta tant pel que fa a la producció -que s'ha reduït a la meitat- com per la crisi de preus, que s'ha agreujat fins al punt que el producte es ven per sota dels costos de producció. Els agricultors es mostren preocupats i demanen mesures a les administracions per intentar reconduir la situació, tant amb ajuts per al pagès com intervenint en les abusives exigències de mercat que, diuen, reben des del sector de la gran distribució.

La sequera de la tardor ha fet que no arribés prou aigua als conreus. Això ha fet baixar en picat la producció, que se situa, en l'actual campanya, al voltant de les 20 tones d'oli d'oliva, quan habitualment seria d'unes 40. Aquest fenomen advers només s'ha donat a Catalunya i a l'Aragó, mentre que altres zones de la meitat sud de l'Estat han mantingut els volums d'altres anys. De fet, l'olivera és molt sensible a la meteorologia, i encara més quan tres quartes parts de la seva superfície a Catalunya -115.000 hectàrees- són en terrenys de secà.

Però si la producció no ha estat bona, menys ho ha estat el preu que cobraran els agricultors per la seva comercialització, majoritàriament a granel. El president de la DOP Oli de les Garrigues, Joan Segura, s'ha mostrat molt preocupat. "Estem arruïnant el sector perquè s'està venent oli al consumidor per menys de dos euros", ha afirmat. En el mateix sentit s'expressa el responsable de sectors vegetals del sindicat Unió de Pagesos (UP), Josep Carlos Vicente, que acusa la gran distribució de fixar preus al límit de la venda amb pèrdues (una pràctica il·legal) i escanyar cada cop més el productor perquè abaixi preus.

Venda per sota dels 2 euros

La situació ha arribat a un punt, després de quatre anys de pressions al sector -provocant una crisi de preus-, en què els agricultors venen enguany el seu oli per sota del cost de producció, que va entre els 2 i els 3 euros segons la varietat d'olivera. Des d'UP preveuen que a Catalunya les pèrdues s'aproparan als 25 milions d'euros. És per això que demanen accions immediates a la Generalitat, que passen perquè l'Autoritat Catalana de la Competència investigui les possibles pràctiques abusives i de domini de poder de les grans cadenes de distribució. Mentrestant, Segura creu que la solució és marcar un preu mínim.

Des del departament d'Agricultura, afegeixen la contenció dels consumidors en la despesa alimentària a les causes d'aquesta davallada de preus. A més, insisteixen que el Govern fa un seguiment de la distribució efectuant inspeccions al sector, sobretot quan reben algun indici de mala praxi. És el que ha explicat el director general, Miquel Molins, que ha afegit que un dels objectius de l'executiu és apostar per la implantació de més zones de regadiu per al cultiu de l'olivera, amb la qual cosa s'evitaria l'efecte de sequeres com la de l'any passat.

El departament també ha anunciat que està negociant amb Agroseguro -agrupació d'entitats asseguradores depenent del ministeri- per aconseguir una millora de les condicions d'accés a les pòlisses pels productors. Molins ha reconegut que el seu preu fa que només un 10% tinguin pòlissa, un dels nivells més baixos en els sectors representatius de l'agricultura. La promoció de l'oli de les cinc denominacions d'origen catalanes, als mercats interior i internacional, és un altre dels reptes del Govern.

stats