CONTENCIÓS ARGENTINO-BRITÀNIC
Crònica 01/02/2012

Londres augmenta la pressió i envia un destructor a les Malvines

Londres enviarà un destructor britànic d'última generació a les Malvines. La tensió entre l'Argentina i el Regne Unit augmenta aquest 2012 en què fa 30 anys de la guerra per la sobirania de les illes.

Ara
2 min
El destructor HS Dauntless (el primer a la imatge) va equipat amb tecnologia militar d'última generació.

BARCELONA.Un dels destructors més moderns de l'exèrcit britànic posarà rumb a les Malvines. Des de Londres, el ministeri de Defensa ho va qualificar ahir de "maniobra rutinària" -planejada des de feia temps-, però el gest fa augmentar una mica més la tensió entre l'Argentina i el Regne Unit en la disputa per la sobirania d'aquestes illes.

L'embarcació HMS Dauntless , que va entrar plenament en servei només fa un parell d'anys, té sofisticats sistemes de defensa antiaèria i radars que permeten intervenir en un radi de 400 quilòmetres i rellevarà, a la zona que envolta les Malvines, la fragata HMS Montrose , que compta amb una amb tecnologia molt més antiquada.

El relleu a l'Atlàntic sud es va saber el mateix dia que el secretari d'estat per l'Amèrica Llatina del govern britànic, Jeremy Brown, va anunciar una visita a les Malvimes coincidint amb la celebració del 30è aniversari de la guerra que va enfrontar l'Argentina i el Regne Unit per la sobirania d'aquest territori. La visita, la primera d'un alt càrrec del govern britànic des que David Cameron és primer ministre, podria acabar d'afegir llenya al foc a un contenciós que s'ha reobert amb força aquestes últimes setmanes.

"La meva visita vol reconèixer el valor i el sacrifici dels soldats britànics i els habitants de les Malvines en l'alliberament de les illes fa 30 anys i una commemoració més àmplia pel sacrifici fet també pels argentins", va assegurar ahir a l'agència Reuters Jeremy Brown.

L'Argentina denuncia les maneres

El ministeri d'Afers Estrangers de l'Argentina va emetre un comunicat ahir a la nit en què "rebutja la temptativa britànica de militaritzar el conflicte". "El poble argentí lamenta que el príncep Guillem [que participarà en una missió militar a les Malvines entre el febrer i el març] vingui en sòl de la nostra pàtria amb l'uniforme de conqueridor", diu el text. El govern argentí recorda que l'ONU s'ha pronunciat en diferents ocasions en el sentit que els dos països han de resoldre el contenciós a través de negociacions bilaterals.

stats