ÚLTIMS PREPARATIUS
Crònica 03/03/2012

Londres es prepara per evitar un col·lapse durant els Jocs Olímpics

La flama olímpica arribarà aquesta primavera a Londres. La capital britànica es prepara per a aquest esdeveniment de masses amb reptes com ara evitar un col·lapse circulatori o prevenir un atac terrorista.

Eva Ontiveros
3 min
Londres es prepara per evitar un col·lapse durant els Jocs Olímpics

LONDRESLes autoritats de Londres, amb el seu alcalde, Boris Johnson -conservador-, al capdavant, estan acabant de completar aquests dies un immens trencaclosques. Totes les peces han d'encaixar abans que el 27 de juliol s'inaugurin oficialment els Jocs Olímpics, que amenacen de convertir Londres en un caos. I és que a reptes habituals en una gran ciutat com ara el trànsit o la seguretat s'hi sumen amenaces com la d'una onada de vagues contra les retallades del govern britànic.

VaguesEl sindicat majoritari preveu una vaga general durant els Jocs

El líder del sindicat Unite -el més gran del Regne Unit-, Len McCluskey, creu que la millor manera de protestar per les retallades del sector públic és amb una gran vaga general coincidint amb les Olimpíades. Segons el primer ministre britànic, David Cameron, l'acció seria "inacceptable i antipatriòtica", però McCluskey assegura que els Jocs suposen una oportunitat que no s'hauria de deixar passar.

EntradesLondres és a l'ull de l'huracà per la gestió per vendre tiquets

Aquest és el gran maldecap dels organitzadors. El sistema de sorteig d'entrades ha rebut crítiques pels problemes tècnics que ha tingut, per falta de transparència del procés, així com per estafes online , mala distribució de les localitats i preus elevats. Hi haurà entrades d'última hora que es vendran en taquilles oficials, però es preveu que les cues siguin llargues i caòtiques.

SeguretatHi haurà més soldats a l'est de Londres que a l'Afganistan

El cost i el desplegament de seguretat per als Jocs Olímpics s'ha triplicat des del primer pressupost el 2005. La por d'un atemptat terrorista -com el que va patir Londres només 24 hores després d'anunciar-se que seria seu olímpica- ha fet que en l'operatiu es despleguin 23.700 agents de seguretat, 13.500 dels quals seran militars. Hi haurà més soldats a l'est de Londres que a l'Afganistan.

TrànsitLes autoritats començaran a canviar sentits per evitar caos

La infraestructura del transport públic a Londres és fràgil i està al límit de la seva capacitat, i per això s'han previst reformes a la xarxa de metro i ferrocarril. El que sobretot preocupa és el risc d'una congestió vial i no es preveu que mesures com la creació d'un carril olímpic o canvis en el sentit d'alguns vials siguin mesures suficients per evitar el col·lapse del trànsit rodat.

TurismeMolta gent evitarà visitar la ciutat per no patir aglomeracions

Hi ha previsions que ja indiquen que els jocs tindran un impacte negatiu en el turisme tradicional. Aquestes prospeccions parlen de pèrdues milionàries i davallada en reserves hoteleres arreu del país. Molts viatges organitzats s'originen a Londres, i sembla que molts visitants volen evitar l'aglomeració des les Olimpíades.

DopatgeEls esportistes britànics seran sotmesos a controls estrictes

Els Jocs de Londres volen ser els més nets de la història. Per evitar passar per la vergonya d'un escàndol, els esportistes britànics -aplegats en el Team GB-seran sotmesos a més i més estrictes controls de dopatge. El pitjor malson seria el positiu d'alguna de les seves estrelles.

LloguersEls preus es multipliquen i ja hi ha qui expulsa llogaters

Arreu de Londres hi ha llogaters que s'estan trobant que els preus d'un mateix habitatge s'han arribat a triplicar. En el cas dels particulars que volen aprofitar l'oportunitat per llogar casa seva hi ha un problema afegit: en alguns districtes de la ciutat -com ara Camden o Chelsea-, aquesta pràctica és il·legal.

ApostesUna comissió controlarà qualsevol gran transacció

S'ha creat una comissió que investigarà qualsevol transacció sospitosa relacionada amb les Olimpíades. Tradicionalment el Regne Unit és un paradís per a les apostes, legítimes o no, i els organitzadors volen evitar la repetició d'escàndols com els del futbol a Turquia o a Europa de l'Est.

stats