Crònica
Crònica 28/02/2011

L'oposició a Gaddafi crea un consell per liderar el canvi

Cristina Mas
3 min
Proves de l'oposició Uns soldats en un control  de carretera a l'est. Els civils també Es preparen Classes d'un soldat  a Bengazi.

Corresponsal a la frontera de Tunísia amb LíbiaL'oposició al règim de Muammar al-Gaddafi comença a proposar les seves alternatives. Ahir es va anunciar a Bengazi, la segona ciutat del país, la formació d'un Consell Nacional de Transició que aglutina diverses tendències polítiques (socialdemòcrates, liberals, islamistes, nacionalistes...) i que pretén representar les diverses regions alliberades. Els seus impulsors es van desmarcar de l'anunci ahir de la formació d'un govern provisional encapçalat per l'antic ministre de Justícia i van assegurar que l'única tasca del Consell és aglutinar forces per alliberar la capital, Trípoli. El govern dels Estats Units va declarar el seu suport als grups de l'oposició, tot i que els seus portaveus rebutgen obertament qualsevol intervenció política o militar estrangera i deixen clar que el seu moviment respon a la iniciativa del país i no a cap maniobra d'occident.

La Coalició del 17 de febrer, que aglutina l'oposició, ha pres el nom de la data de la massacre del 1987, quan 1.200 presoners polítics van ser assassinats en una presó de Trípoli. El detonant de la revolució a Líbia va ser la detenció el 15 de febrer d'un advocat que representava les famílies dels morts en un procés per reclamar la investigació de l'episodi. Gaddafi va encarregar al mateix responsable de la matança que reprimís les mobilitzacions de protesta, cosa que va encendre encara més els revoltats.

Gaddafi perd quatre barris

Mentrestant, Gaddafi està cada dia més aïllat. Almenys quatre barris de Trípoli s'haurien alçat, inclòs el de Ben Achour, zona residencial i seu de les ambaixades, d'acord amb la versió de residents de la ciutat. Al-Jazira informava ahir que centenars de persones s'inscrivien per cobrar els 400 dòlars que el règim ofereix per calmar els ànims. El districte obrer de Tajoura resisteix i es manté també sota control de l'oposició. Un dels milers de xinesos que sortien ahir per la frontera de Ra's Ajdir, a Tunísia, asseguraven que a Trípoli se sentien "molts trets".

A Zawiya, a 50 quilòmetres de la capital, ahir es va hissar la bandera de l'antiga monarquia derrocada per Gaddafi, símbols dels insurgents. Testimonis contactats per telèfon explicaven que els manifestants continuaven a la plaça central de la ciutat i confirmaven que disposen d'armament pesat, malgrat el setge imposat per les forces pro Gaddafi. A Misaratha, com dissabte, els testimonis asseguraven el mateix. Residents de Zwara, més a prop de la frontera amb Tunísia, apuntaven que s'estaven preparant per anar a alliberar Trípoli. Les informacions que arriben de Misaratha, a 200 quilòmetres a l'est de la capital, apunten que l'oposició hauria resistit un atac de les forces pro Gaddafi sobre la base aèria de la ciutat. I en una altra delirant intervenció, aquest cop a la televisió sèrbia, Gaddafi tornava a afirmar que tot és cosa l'Al-Qaida. El seu fill Saïf afirmava a la cadena ABC que "tot el país està en calma" i negava que hi hagués "un sol atac, una sola bomba".

Mentrestant, la situació a la frontera amb Tunísia es fa cada dia més insostenible. Ahir a la nit, els milers de persones que intentaven abandonar Líbia saltaven les barreres desesperadament. Segons les xifres d'ACNUR ja són 46.000 els refugiats que han sortit per la frontera tunisiana (i 54.000 pel costat egipci). Les organitzacions civils tunisianes, des de la Creu Roja fins a petites ONG, van advertir ahir que estan desbordades per la situació. Els refugiats, 15.000 d'egipcis, s'estan en campaments militars i escoles a l'espera dels avions i els vaixells que els han de tornar cap a casa.

stats