AJUDES A LA POBRESA
Crònica 13/08/2011

L'oposició força el Govern a explicar els canvis del PIRMI

La modificació del pagament de la renda mínima d'inserció obliga els consellers Cleries i Mena a comparèixer al Parlament després que ahir ho demanessin tots els grups de l'oposició i CiU no s'hi oposés.

Laia Espín
2 min
L'oposició força el Govern a explicar els canvis del PIRMI

Barcelona.La manca d'explicacions del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, pel canvi i revisió del pagament, en ple mes d'agost, de la renda mínima d'inserció (PIRMI) va finalitzar ahir amb la petició de tots els grups de l'oposició de la convocatòria de la diputació permanent del Parlament -òrgan que supleix el ple de la cambra catalana en període de vacances- per acordar la compareixença dels dos consellers de manera immediata. Una petició a la qual CiU no s'oposarà. De fet, el portaveu adjunt al Parlament de la formació nacionalista, Ramon Espadaler, va manifestar ahir mateix que el seu grup "no posarà cap inconvenient" a la petició formulada per l'oposició en bloc.

La predisposició de donar explicacions del Govern farà que la mesa del Parlament es reuneixi la pròxima setmana i és previsible que acordi la compareixença dels màxims responsables d'Empresa i Ocupació i Benestar i Família davant de la diputació permanent per la setmana del 22 d'agost.

La modificació del pagament del PIRMI, que fins al juliol es feia per transferència bancària i ara amb un xec nominal amb l'objectiu de fer aflorar el frau en aquestes ajudes ha fet, segons dades del mateix Govern, que un 36% de les persones encara no l'hagin rebut.

Les crítiques de l'oposició

Aquesta situació ha indignat els afectats i ha comportat la crítica de tots els grups de l'oposició. El líder del PSC, Joaquim Nadal, va manifestar ahir el seu rebuig frontal al fet que es deixi de pagar o s'endarrereixi en plenes vacances d'agost. "Tenen dret a rebre aquesta ajuda fins que no es demostri el contrari", va afegir Nadal. Tot i això, es va mostrar favorable a la revisió dels expedients i a la persecució dels fraudulents. Les manifestacions de la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, van ser més contundents, ja que va acusar el Govern d'actuar amb "classisme" i "menyspreu" i de crear una "sospita generalitzada per un suposat frau". Ortiz va titllar la situació d'"emergència social". També hi va haver dures crítiques d'ERC. La seva portaveu al Parlament, Anna Simó, va insistir que l'executiu està demostrant alts nivells d'"incompetència i irresponsabilitat". Els últims a sumar-se al ball de bastons per la gestió del PIRMI van ser els populars. El seu portaveu, Enric Millo, va definir la gestió del Govern de "nefasta" i els va acusar de "matar mosques a canonades en la lluita contra el frau". Finalment, els va instar a resoldre el "desgavell i desconcert generat".

El polítics catalans se sumaran així a la majoria de dirigents europeus, que han vist escapçades les seves vacances. Un agost atípic en el qual 10.000 beneficiaris del PIRMI han d'estar atents a rebre la carta del departament d'Empresa i Ocupació en què se'ls insta a trucar a la conselleria per concertar una cita a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya i revisar els expedients, un operatiu que el departament preveu repetir al mes de setembre.

stats