Crònica 27/08/2011

L'oposició acusa el Govern de generar una crisi social

Laia Espín
2 min
El conseller Mena coincidint amb la diputada d'ICV Laia Ortiz, de la qual va dir que no sabia qui era.

Barcelona.L'oposició en bloc, fins i tot el PP, es va mostrar ahir crítica amb la gestió feta pels consellers Mena i Cleries amb el canvi de sistema de pagament de la renda mínima d'inserció (PIRMI). PSC i ICV van posar en dubte la continuïtat del titular d'ocupació. De fet, la diputada socialista Eva Granados va etzibar-li: "Té l'autoritat molt tocada per continuar sent conseller" i va demanar la seva reprovació argumentant que ha causat "una crisi social". Una acusació llançada també per ICV que ahir va decidir fer un pas més i demanar la dimissió de Mena.

El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va titllar els consellers d'actuar amb "mesquinesa moral i amb insensibilitat humana". El líder ecosocialista va voler defensar davant de la diputació permanent la feina dels treballadors socials i va acusar el Govern de menystenir-los. Menys contundent va ser el grup d'ERC, que no va sumar-se a les peticions de reprovació i de dimissió dels seus exsocis i va reclamar un pacte contra la pobresa. Ahir fins i tot el diputat popular, Enric Millo, va reclamar als dos consellers responsables del PIRMI que rectifiquin.

CiU acusa el tripartit del caos

El portaveu convergent, Jordi Turull, va defensar la gestió duta a terme pels consellers i va assenyalar com a responsables del "desgavell" de la prestació els grups del tripartit per "la seva deixadesa política i el seu tothom hi cap". Turull va remarcar que aquest és el motiu que entre els usuaris del PIRMI hi hagi perfils que no s'hi ajusten.

Tot i els esforços dels consellers per aparentar públicament relacions cordials i coordinació, ahir mateix va aparèixer un correu electrònic del maig dels serveis jurídics de Benestar en què queden clares les divergències d'opinions entre departaments. El correu s'oposava a la modificació proposada per Empresa sobre el canvi del PIRMI a prestació no garantida i subjecte a limitacions pressupostàries. Una definició completament contrària a la que apareix a la llei de la renda mínima d'inserció de l'any 1997, impulsada durant l'era Pujol.

Tot i la petició que feia el correu de més "reflexió i consens" el canvi ja s'ha aprovat amb la llei d'acompanyament de pressupostos. Un fets que segons el correu, comportarà " un canvi substancial en la naturalesa jurídica de la prestació".

El departament de Benestar va declinar ahir posicionar-se en les diferències amb Empresa sobre aquest canvi legal.

stats