URBANISME
Crònica 20/01/2012

L'oposició obliga Trias a frenar el projecte de Can Batlló

Desencallar Can Batlló no serà tan plàcid com es va vendre. L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha hagut de frenar el projecte després que l'oposició reclami més informació i en denunciï l'encariment.

Maria Ortega
2 min
El complex fabril de Can Batlló, al barri de la Bordeta, fa anys que està pendent d'una gran reforma.

BARCELONA.L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va pagar ahir les conseqüències d'ometre el saber popular i va dir blat abans de tenir-lo al sac. El projecte per desencallar la reforma de Can Batlló no es va aprovar a la comissió municipal d'hàbitat urbà, tal com havia anunciat el tinent d'alcalde Antoni Vives dimecres. No, senzillament, perquè CiU governa en minoria i l'oposició no va avalar que es donessin per fets acords que no se'ls havien detallat i va demanar que aquest punt caigués de l'ordre del dia per tenir temps d'estudiar-lo. El gran motiu de la polèmica és que el pacte al qual havien arribat l'Ajuntament i la immobiliària responsable del projecte, Immogaudir, incloïa a més dels 10 milions que el consistori hi invertirà -a canvi de sòl edificable per als pisos protegits- una sorpresa: l'expropiació d'una finca de la mateixa immobiliària al districte d'Horta-Guinardó per un preu d'uns 25 milions d'euros, que el consistori aportarà a la urbanització del complex fabril.

Segons el conveni, doncs, el projecte de reforma rebrà una injecció de 10 milions ja aquest any a canvi de sòl i 25 més els pròxims anys per compensar l'expropiació. Una injecció de líquid que els grups de l'oposició critiquen que no se'ls ha comunicat. "Can Batlló s'ha de desencallar, però no es pot fer a qualsevol preu", lamentava el regidor del PP Eduardo Bolaños. Els nervis i les converses a bandes van marcar el transcurs de la comissió fins a arribar al punt 8, el de Can Batlló. I, finalment, l'equip de govern no va tenir més remei que posposar la votació per no perdre-la: "Creiem que és massa important per a la ciutat", va apuntar Vives. L'haguessin perdut, perquè l'únic grup que tenia previst un sí -crític i associat a més explicacions- era Unitat per Barcelona-ERC. La portaveu del PSC, Assumpta Escarp, va demanar al govern que tingui clar "on és, que ha d'explicar les propostes i buscar majories". Pel que fa a la peça de la discòrdia, la finca expropiada, la regidora d'ICV Elsa Blasco va advertir que el preu fixat "pot condicionar el de les futures expropiacions".

stats