TENSIÓ A L'ÀFRICA
Crònica 30/04/2011

L'oposició a Uganda pren les armes per l'arrest del seu líder

Marc Catalán
2 min

La detenció del líder de l'oposició a Uganda, Kizza Besigye, va desembocar ahir a Kampala, la capital, en un aixecament armat dels seus partidaris que va acabar amb dos morts i noranta ferits, després que les forces de seguretat disparessin contra els revoltats. Besigye, que va ser derrotat al febrer en unes eleccions per l'actual president, va ser detingut dimecres per quarta vegada en una protesta pels alts preus del combustible. La indignació entre els opositors va créixer quan l'advocat del líder opositor va assegurar que la policia va colpejar-lo i li va tirar gas picant als ulls abans d'arrestar-lo. Hores després va ser alliberat, tot i que el seu entorn va dir que encara no podia veure-hi.

La ira per la detenció va fer que la població es llancés ahir als carrers de Kampala, unes marxes que la policia va sufocar disparant contra els milers de manifestants, que van incendiar pneumàtics i van muntar barricades per tota la ciutat. "Kampala serà així fins que Besigye no estigui segur", cridava ahir un jove a la capital ugandesa.

El ministre defensa la policia

El ministre d'Interior ugandès, Kirunda Kivejinja, va confirmar les dues morts entre els opositors i va informar que la policia havia detingut 360 persones. A més, va justificar la detenció de Besigye amb l'argument que el líder opositor i "els seus homes" van amenaçar la policia "amb un martell", i va dir que per això va ser arrestat "immediatament". "Ell i el seu grup tenien la intenció d'atacar la policia", va dir Kivejinja.

Tot i les contínues detencions, Kizza Besigya va assegurar que continuarà amb la campanya per denunciar la situació de pobresa al país. El president Museveni culpa la sequera de l'escassetat d'aliments i els "creixents costos" de l'alt preu dels combustibles. El líder ugandès va advertir Besigya que no tolerarà les protestes. Els manifestants, però, no ho entenen: "Com poden utilitzar gasos lacrimògens contra un home que diu la veritat, que és pobre?", va dir un jove.

stats