DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 19/12/2011

L'oposició exigeix una agenda plural a Rajoy

A les 12 del migdia, Mariano Rajoy pronunciarà al Congrés el discurs d'investidura. Aquesta tarda i demà els partits de l'oposició situaran, com ell, la reactivació econòmica com una prioritat. Però no l'única.

J. Rusiñol / O. March
1 min
Josep A. Duran i Lleida  Parlant amb  Alfredo Pérez Rubalcaba a l'hemicicle del Congrés de Diputats.

MADRID/BARCELONA."Ha arribat l'hora de la veritat", afirmen des de les files socialistes, amb ganes que Mariano Rajoy abandoni les "ambigüitats" i expliqui les pautes del futur govern. Els partits de l'oposició esperen que avui concreti les polítiques, un mes després de guanyar les eleccions. El PSOE li ofereix mà estesa contra la crisi per reduir l'atur -una actitud de lleialtat que retreuen al PP no haver tingut- però també una actitud ferma de defensa de l'estat del benestar actual.

L'agenda catalana

Els partits catalans intentaran dir-hi la seva sense quedar eclipsats pels bascos. El cap de files de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, fa setmanes que reitera que el seu discurs versarà sobre la reactivació econòmica i sobre la defensa del pacte fiscal, els eixos de la seva campanya electoral. El vot a la investidura de Rajoy, ha avançat, el decidirà en veure el to del candidat, per bé que hi ha sectors de CDC que aposten per un no d'entrada.

ERC, com explica el seu cap de files, Alfred Bosch, té com a gran objectiu de legislatura que l'Estat reconegui el dret a l'autodeterminació de Catalunya i en aquests termes basarà el discurs. Joan Coscubiela, líder d'ICV a Madrid, explica que la seva intervenció tindrà tres prioritats: qualitat democràtica -llei de transparència i nova llei electoral-, economia verda i reforma de la Constitució en favor d'una millora de l'autogovern.

stats