MOBILITZACIONS CONTRA LES RETALLADES
Crònica 21/02/2012

L'oposició demana explicacions urgents al ministre de l'Interior

Les càrregues policials a València tindran conseqüències polítiques. PSOE, Esquerra Unida i ERC exigiran que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ofereixi explicacions al Congrés.

Joan Serra Sònia Sánchez
2 min
Un policia controla el carrer després dels incidents a l'entorn de l'institut Lluís Vives de València.

BARCELONA.La rebel·lió viscuda ahir a València, que va derivar en càrregues policials i corredisses als carrers de la capital, va generar una allau de reaccions de la classe política i de la societat civil. I el govern espanyol ja és en el punt de mira. Els partits de l'oposició li exigeixen responsabilitats, però també explicacions. PSOE, Esquerra Unida (IU) i ERC van anunciar ahir que sol·licitaran la compareixença al Congrés dels Diputats del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i del director general de la Policia, Ignacio Cosidó, per aclarir els incidents relacionats amb les protestes estudiantils dels últims dies, unes manifestacions motivades per les retallades de la Generalitat Valenciana.

La vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va assegurar que l'actuació policial d'aquest dilluns va ser "indiscriminada i desproporcionada". Esquerra Unida al País Valencià (EUPV) va presentar ahir una denúncia a la Fiscalia de Menors amb l'objectiu d'investigar si l'actuació dels agents és constitutiva de delictes de lesions i detenció il·legal. "La ciutat de València ha tornat 40 anys enrere", va raonar Marga Sanz, coordinadora general d'EUPV, per valorar les càrregues policials. L'eurodiputat Ramon Tremosa (CiU) formularà una pregunta parlamentària a la Comissió Europea sobre els fets de València.

Mobilització dels 'indignats'

Mentre el professorat de l'Institut Lluís Vives denunciava la "violentíssima i desproporcionada" acció policial, una mobilització ciutadana a la xarxa va permetre que ahir més de 17.000 persones haguessin firmat una petició dirigida al Síndic de Greuges del País Valencià, José Choibi, perquè obri una investigació sobre els fets. Els estudiants de València també van rebre el suport del col·lectiu d' indignats , que es van manifestar a la Puerta del Sol de Madrid i al centre de Barcelona.

stats