SESSIÓ DE CONTROL AL PARLAMENT
Crònica 24/03/2011

L'oposició pressiona per fer pagar a Mas la imputació d'Osàcar

Que la Generalitat retirés la petició d'imputació d'Osàcar amb CiU ja al Govern és, per a l'oposició, una maniobra política. Ahir els partits es van esmerçar en convertir la qüestió en el malson de Mas.

Sara González
2 min
L'oposició va exigir explicacions sobre la retirada de petició de la imputació d'Osàcar.

Barcelona.No va cantar cap gall, però fins a tres vegades va negar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, que hagués ordenat als serveis jurídics del Govern retirar la petició d'imputació de l'extresorer de CDC Daniel Osàcar (ja imputat) i del responsable d'Immigració del partit, Àngel Colom, pel cas de presumpte finançament irregular del partit a través del Palau. Conscients del malson que aquesta qüestió suposarà per a l'executiu almenys fins que Osàcar declari el 15 d'abril, tots els partits de l'oposició van furgar en el canvi de criteri dels serveis jurídics de la Generalitat assenyalant que CiU pretén evitar la compareixença a la comissió de justícia del secretari de Govern, Germà Gordó, per explicar-se.

"Va ser una decisió estrictament tècnica i d'àmbit estrictament jurídic", va dir Mas defensant-se. Però l'oposició, convençuda que es tracta d'una maniobra política, ni es va empassar l'argument ni es va donar per vençuda. Qui va donar l'ordre perquè la Generalitat, just després del canvi de Govern, deixés de demanar la imputació juntament amb l'Ajuntament de Barcelona i el ministeri de Cultura? De quina manera? El president intentava esquivar els interrogants i no hi donava respostes concises. "Li puc dir més alt, d'una manera diferent, girant-me cap allà o cap aquí, però no hi ha hagut cap ordre. Potser ho consideren inversemblant perquè potser estaven acostumats a donar ordres d'aquestes, però aquesta ordre no hi va ser", va dir Mas davant la insistència del líder d'ERC, Joan Puigcercós.

Els socialistes van sumar-hi detalls per ampliar l'ombra de la sospita. La portaveu adjunta del PSC, Laia Bonet, va subratllar que es tracta d'un canvi que "difícilment es pot explicar" quan es va produir cinc dies després d'haver nomenat la directora del gabinet jurídic, Margarida Gil. "En cinc dies no pots conèixer el cas Palau", va dir.

Autodefensa frustrada

El president va escudar-se en el fet que mantenir la demanda d'obrir una causa separada per investigar el cas Palau és una prova que no hi ha "voluntat d'amagar res". Però Puigcercós, que no en volia deixar passar ni una, va recordar-li que la primera voluntat del Govern era no separar la causa i que després va "rectificar sobre la marxa".

ICV va anunciar que, davant la passivitat de l'executiu, que "xiula i despista sobre el tema", proposarà a la junta de portaveus que Mas comparegui per explicar la imputació d'Osàcar. També el PSC demanarà que Gil doni explicacions. Davant d'això, Mas va recordar que el tripartit no li va permetre la compareixença davant la comissió d'investigació del cas Palau. "Visca la coherència!", va concloure amb ironia.

stats