REVOLTA A SÍRIA
Crònica 10/03/2012

L'oposició rebutja el diàleg amb el règim sirià

Kareem Fahim / Alan Cowell
2 min
L'oposició rebutja el diàleg amb el règim sirià

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTEls esforços diplomàtics per empènyer el president Baixar al-Assad cap a unes converses de pau es van encallar ahir, abans fins i tot d'haver començat. El cap del principal grup opositor a l'exili va rebutjar qualsevol iniciativa de negociació política, mentre les tropes lleials al règim sirià intensificaven l'assalt sobre els seus adversaris i provocaven la mort de fins a 54 activistes, segons van denunciar els rebels.

Fonts de l'oposició van informar també que quatre oficials d'alta graduació havien desertat en els últims dies i havien arribat al campament que hi ha a l'altra banda de la frontera -en territori turc- per a soldats desertors de l'exèrcit sirià. L'agència Reuters informava ahir que ja hi ha 7 oficials amb rang de general de brigada que haurien canviat de bàndol.

La violència es va tornar a estendre ahir a diversos punts del país, coincidint amb l'arribada avui a Damasc de l'antic secretari general de l'ONU i ara enviat especial de la Lliga Àrab i les Nacions Unides a Síria, Kofi Annan, que té previst entrevistar-se amb el president Al-Assad. L'oposició al règim va reaccionar amb indignació amb Annan. L'enviat internacional havia assegurat que la seva intenció era demanar a Al-Assad i als rebels que aturessin la lluita i negociessin una solució política.

En una conversa telefònica amb l'agència Associated Press, el líder de l'opositor Consell Nacional Sirià, Burhan Ghalioun, des de París, va assegurar ahir que es negava a qualsevol oferta de diàleg en un moment en què les forces governamentals continuen les operacions militars contra la població civil. "Aquests comentaris -explicava Ghalioun- són molt decebedors i no aporten cap esperança a una població siriana massacrada dia a dia". "Sembla que estiguem mirant la mateixa pel·lícula una vegada i una altra", continuava l'intel·lectual sirià, que lidera l'oposició política des de l'exili. "La meva por és que, com altres enviats especials, es limiti a fer-nos perdre un o dos mesos més en esforços mediadors que no van enlloc", va rematar Ghalioun.

Fisures

El Consell Nacional Sirià ha demanat una intervenció militar exterior, una posició que rebutgen altres figures prominents de la dissidència. L'oposició siriana continua fracturada.

Ahir Kofi Annan, encara des del Caire, reiterava la crida a una solució pacífica que eviti cap nova escalada militar i la intervenció internacional. "Espero que ningú pensi seriosament que encara han de seguir utilitzant la força", mantenia Annan. I prometia propostes "realistes" per resoldre la crisi. "Estic convençut que qualsevol nova militarització del conflicte no farà res més que empitjorar la situació", insistia.

La responsable de l'ajuda humanitària de l'ONU, Valerie Amos, que va ser a Síria dimecres, declarava ahir que se sent aclaparada per la destrucció que va veure a la ciutat de Homs, assetjada per l'exèrcit durant un mes. Segons Amos, la ciutat estava mig deserta, especialment el barri rebel de Bab Amr, devastat pels bombardejos i l'assalt casa per casa de les forces d'Al-Assad. L'ONU estima que almenys 25.000 persones han fugit de Síria en l'últim any.

stats