Crònica 15/02/2011

L'oposició reprèn les protestes a l'Iran

Redacció
2 min

L'onada de l'efecte contagi arriba a Iran i ho fa amb el mateix to de les darreres manifestacions al centre de la capital fa un any: càrregues policials amb gasos lacrimògens i dotzenes de detinguts. Malgrat que el govern havia prohibit la protesta, milers d'iranians van sortir ahir al carrer per demanar la dimissió del president, Mahmud Ahmadineyad, inspirats per les revoltes a Egipte i Tunísia. Es van concentrar a la plaça Azadi, epicentre també de les manifestacions contra la reelecció d'Ahmadineyad el 2009, que l'oposició va titllar de fraudulentes, i que ja s'ha donat a conèixier per Twitter com una nova plaça Tahrir, de l'Alliberament.

Segons els testimonis -ja que la majoria de mitjans i agències estan prohibides al país- Teheran va despertar ahir presa per les forces de seguretat a punt per respondre a la decisió de l'oposició iraniana de manifestar-se a favor dels aixecaments al Magrib. Al mateix temps, una plana web reformista informava que les línies telefòniques de la casa del líder de l'oposició, Mir Hussein Moussavi, estaven tallades i que diversos cotxes bloquejaven l'accés a la llar per evitar que marxés. També restringien a un altre líder de l'oposició, Mehdi Karroubi.

Al centre de la capital, els manifestants cridaven "Mort al dictador", en referència al president, i "Sí Hossein, Mir Hossein", el líder de l'oposició. Les protestes també s'extenien a altres ciutats del país, segons la plana web Kaleme.com.

Les manifestacions a la resta del món musulmà també es van repetir al Iemen, on els partidaris del govern armats amb ampolles de vidre trencades van enfrontar-se als antigovernamentals. Al petit estat saudita de Bahrain, la policia va carregar contra la població xiïta que protestava contra la monarquia amb gasos lacrimògens, va morir un jove i un altre està en estat molt greu.

stats