EL SUPORT ALS MÉS VULNERABLES
Crònica 20/07/2011

L'oposició retreu a Cleries inacció contra la pobresa

El Govern suavitzarà els criteris per accedir als ajuts per a persones amb infants a càrrec. Se'n beneficiaran 8.800 famílies. L'oposició va censurar ahir al Parlament la falta de noves accions per lluitar contra la pobresa.

Joan Serra
2 min
Els efectes de la crisi han provocat que en els últims mesos s'hagin multiplicat les imatges de gent furgant als contenidors.

BARCELONA.El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha exposat des del dia que va prendre possessió del càrrec que la lluita contra la pobresa és una de les seves prioritats. Però la retallada pressupostària no li ha permès avançar tant com voldria i ahir, en la compareixença al Parlament per exposar les actuacions per combatre l'exclusió social -a petició del PSC-, l'oposició li va retreure que no aportés noves solucions. La tisorada del 4,6% en els recursos del departament va provocar, per exemple, la supressió de l'ajut universal per a famílies amb infants a càrrec, ara limitada a les rendes més baixes. I els criteris apuntats per accedir a la prestació -cinc anys de residència legal i uns ingressos màxims de 8.000 euros- van generar la reacció de les entitats socials. La pressió del tercer sector va fer corregir el conseller. Ahir va detallar al Parlament que aquest màxim se situarà en els 12.000 euros, tal com va avançar l'ARA. "És la demostració que parlem amb tothom i que estem arribant a acords", va dir Cleries. Va ser l'única concreció nova del conseller, que també va expressar la voluntat de reformular la renda mínima d'inserció.

Dels ajuts se'n podran beneficiar aquest any unes 8.800 famílies. Seran 650 euros per naixement, adopció, tutela o acolliment, 750 euros en el cas de famílies nombroses o monoparentals. Més enllà de les prestacions a les llars amb infants a càrrec, el conseller no va poder aportar les conclusions del Grup de Treball contra la pobresa i per a la inclusió social, format pel Govern, el tercer sector i les entitats municipalistes. "Al setembre aprovarem el document acordat amb les entitats", va comentar Cleries.

La decepció de l'oposició

Els grups de l'oposició van mostrar, de manera unànime, el seu desencís per la falta de noves actuacions per mitigar les situacions de pobresa. "No hem sabut veure cap proposta i estem preocupats després de sentir-lo", va raonar Pere Bosch (ERC), que va demanar a Cleries que lideri un "acord de país" en aquesta matèria. Núria Segú (PSC) va apuntar que la falta de concreció del Govern provocarà que "bona part de la resposta recaigui en ajuntaments i entitats socials". Rafa López (PP) va exigir al titular de Benestar que no es retardi l'aplicació de mesures urgents, mentre que Jordi Cañas (Ciutadans) va retreure al conseller que "amb la imaginació no n'hi ha prou". "No ens el creiem", va sentenciar Jordi Miralles (ICV-EUiA).

stats