Crònica 17/08/2011

L'oracle d'Omaha: auster, inversor metòdic i filàntrop

I. Pujol
1 min

Warren Buffett (1930, Omaha, EUA) és el tercer home més ric del món, amb una fortuna valorada en 50.000 milions de dòlars (34.851 milions d'euros), segons la revista Forbes . No obstant, Buffett ha estat el primer multimilionari a fer un pas endavant i criticar un govern -en aquest cas l'administració Obama- per tractar amb massa benevolència fiscal les rendes altes.

I és que Buffett no és una fortuna convencional. Viu amb austeritat espartana a la mateixa casa d'Omaha -a l'estat de Nebraska- que va adquirir el 1958 per 31.500 dòlars. Fill d'un corredor de borsa, el 1965, amb 35 anys, va adquirir la firma tèxtil Berkshire Hathaway, que ha convertit en la societat d'inversió més poderosa del món.

A través de Berkshire té participacions significatives a Coca-Cola, el banc Wells Fargo, American Express, Procter & Gamble, Wal-Mart, The Washington Post, l'agència de qualificació creditícia Moody's i Exxon. El 2008, amb l'esclat de la crisi financera, Buffett va injectar 5.000 milions de dòlars a Goldman Sachs i 3.000 milions més a General Electric.

Buffet, anomenat l'oracle d'Omaha, té el seu propi decàleg per invertir. Destaquen les següents recomanacions: mai no inverteixi en un negoci que no entengui; si no pot veure caure un 50% de la seva inversió sense pànic, no inverteixi a borsa; no intenti predir l'evolució dels mercats de valors; i sigui temorós quan altres són cobdiciosos, i viceversa.

Croada amb Bill Gates

El 2006 Buffett va anunciar un pla per donar el 85% de la seva fortuna a la fundació de Bill Gates, fundador de Microsoft. Buffett i Gates lideren una croada per convèncer altres rics que donin el 50% del seu patrimoni a causes benèfiques.

stats