CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 11/06/2011

L'origen de l''E. Coli' està en llavors germinades alemanyes

Després de tres setmanes, 32 víctimes, 2.800 afectats i falses acusacions, les autoritats alemanyes han aconseguit trobar l'origen de l' E. Coli en unes llavors germinades d'una plantació de l'oest del país.

Isaac Lluch
2 min
Un grup d'investigadors treballava ahir amb les mostres de la granja on s'ha trobat l'origen de la infecció per 'E.coli'.

Berlín.Tres setmanes després que esclatés la crisi alimentària de l' E. Coli , Alemanya ha trobat l'origen de la infecció. Les autoritats van confirmar ahir la presència de la soca més letal del bacteri en llavors germinades procedents d'una plantació ecològica de Bienenbüttel (la Baixa Saxònia) que estava al centre de totes les sospites des de feia dies.

Tot i això, els brots que han donat positiu no van ser recollits directament en aquesta plantació, sinó que es van trobar en un paquet de brots de soja a les escombraries d'una família afectada per la malaltia. L'institut Robert Koch, que està coordinant les investigacions sobre el bacteri, va fer un comunicat ahir en què assenyalava aquesta granja com a "focus més probable" de la infecció que fins ahir ja s'ha cobrat 32 morts i afecta 2.800 persones.

Per ara, les autoritats han decidit precintar la plantació de Bienenbüttel, després de confirmar que com a mínim un 28% dels afectats va consumir llavors que provenien d'allà. Aquesta granja subministrava productes a restaurants de la zona on van menjar molts dels pacients hospitalitzats. I no només això: diversos treballadors de la plantació també estan afectats per l' E.Coli .

Poc abans de fer pública la descoberta, les autoritats alemanyes van retirar l'alerta sobre cogombres, enciams i tomàquets crus i van mantenir la recomanació de consumir llavors germinades.

La ministra alemanya d'Agricultura, Ilse Aigner, va manifestar la seva satisfacció per haver trobat l'origen de la infecció i va destacar que "el pitjor ja ha passat".

La Comissió Europea, per la seva banda, va voler llançar un missatge tranquil·litzador a la ciutadania dient que Alemanya no ha exportat a altres països aquestes llavors germinades. "Segons les informacions que ens ha donat el govern alemany, aquests productes només s'han consumit a Alemanya", va dir el portaveu de sanitat de l'executiu comunitari, Fréderic Vincent, que va celebrar la noticia subratllant: "Estem veient la llum al final del túnel".

stats