CRÈDIT AGRÍCOLA
Crònica 04/12/2011

L'última auditoria de la cooperativa fallida de l'Aldea era positiva

àlex Font Manté
2 min
3.000 famílies tenen els seus estalvis bloquejats a la cooperativa agrícola de l'Aldea, al Baix Ebre.

BARCELONAEl departament d'Economia ja ha posat en marxa un dispositiu especial per mirar de solucionar la fallida de la cooperativa agrícola de l'Aldea, al Baix Ebre. La secció de crèdit de l'entitat, que prestava diners als seus socis i a les seves famílies (a part de fer-ho a la mateixa cooperativa), acumula els estalvis de 3.000 famílies, que ara s'han bloquejat perquè els seus clients no els puguin retirar. La cooperativa té un deute d'uns sis milions d'euros amb Bankia, segons els afectats.

L'última auditoria que la Generalitat havia fet d'aquesta cooperativa va ser fa un any, el desembre del 2010, i el resultat va ser positiu, segons va explicar una portaveu de la conselleria d'Economia. Abans d'haver pogut analitzar la situació amb detall, la percepció de la conselleria és que la cooperativa ha patit "un problema de liquiditat que s'ha precipitat en els últims mesos".

Com a part del dispositiu que ha creat la conselleria, ahir es va encarregar a Divina Alsinet, actual directora de l'Institut Català de Crèdit Agrari (organisme integrat a l'Institut Català de Finances), que sigui la comissionada de la Generalitat per mirar de reconduir la situació. Tant Divina Alsinet com Jordi Òliva, director general de Política Financera, es reuniran dilluns amb la cooperativa per estudiar la situació.

La Generalitat considera que hi ha diverses maneres d'estabilitzar el problema. En qualsevol cas, la seva prioritat serà explorar les vies que permetin evitar el concurs de creditors (suspensió de pagaments), segons va indicar una portaveu de la conselleria. La intenció de la cooperativa és presentar el concurs de creditors aviat, segons Efe.

Fora del Fons de Garantia

A diferència dels bancs i les caixes, les seccions de crèdit de les cooperatives no estan emparades pel Fons de Garantia de Dipòsits del Banc d'Espanya (que assegura fins a 100.000 euros per a cada dipositant) perquè no estan considerades entitats financeres.

stats