Crònica 23/04/2012

L'última esperança del president

à.v.
2 min
La candidata del partit d'ultradreta Front Nacional, Marine Le Pen, apareix davant dels seus seguidors després de quedar-se a les portes de la segona volta electoral.

PARÍSFrançois Hollande parteix amb una clara posició d'avantatge a la primera volta, però encara és d'hora per afirmar que Nicolas Sarkozy ja ho té tot perdut. El resultat obtingut ahir pel president francès li permet conservar una mínima esperança de cara a la segona volta.

L'elevat resultat obtingut per la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, forçarà que Sarkozy pesqui vots a les aigües de la ultradreta. Sarkozy seguirà parlant d'alguns dels temes que ja han marcat aquesta campanya, com ara la seguretat i el control de la immigració, i potenciarà valors apreciats per l'electorat extremista, com ara l'autoritat o el fet diferencial francès. En la seva intervenció d'ahir davant d'unes bases estranyament eufòriques, Nicolas Sarkozy ja va parlar de "treball, seguretat i pàtria" i es va dirigir als ciutadans que "volen preservar el seu modus vivendi en un món que gira massa ràpid". En el punt de mira de les seves paraules hi havia els electors ultranacionalistes, euroescèptics i amb reflexos antisistema que han apostat per Marine Le Pen.

Experiència del passat

Nicolas Sarkozy ja havia fet servir la mateixa estratègia electoral durant la legislatura passada, gairebé sempre amb un resultat favorable. Amb tot, les conseqüències del daltabaix socioeconòmic, que també enfosqueixen les xifres franceses, seguiran pesant en una campanya que mai no ha acabat d'arrencar, i que explica els resultats relativament decebedors que el president va registrar ahir. A més, Sarkozy s'enfronta a la contradicció d'intentar perseguir el vot extremista i alhora haver d'aspirar al 10% de votants centristes que han apostat per Bayrou a la primera volta. El president no es va oblidar d'ells en el seu discurs, i els va picar l'ullet parlant del "control del deute públic" per "no acabar com alguns veïns europeus", un tema sensible per a l'electorat centrista.

La por a l'esquerra

El partit conservador, la UMP, ja va començar a instrumentalitzar ahir la por sobre un eventual retorn de l'esquerra plural que va governar entre el 1997 i el 2002 sota la batuta de Lionel Jospin. A més de dibuixar l'espectre del candidat antiliberal Jean-Luc Mélenchon com un ogre per als mercats, la dreta francesa també pretén recordar el pacte que uneix Hollande amb els ecologistes, amb qui s'ha compromès -amb la boca petita- a tancar 24 centrals nuclears en els pròxims deu anys. En un país especialment lligat a la seva independència energètica, l'acord electoral va resultar especialment polèmic.

Finalment, un altre dels rèdits de Sarkozy podrien ser els abstencionistes. Però en unes eleccions marcades per una taxa de participació molt superior a l'esperada (80%) sembla difícil que els abstencionistes puguin fer la diferència.

stats