Crònica 26/01/2012

Sandra White: "L'ultimàtum de Cameron ens ha fet guanyar molts adeptes"

Trajectòria Membre del Partit Nacional Escocès (SNP) des del 1983, White és viceministra de Salut i Justícia Social i és diputada per la regió de Glasgow des del 1999

Marta Bausells
2 min
"L'ultimàtum de Cameron ens ha fet guanyar molts adeptes"

Per què la independència és la millor opció per a Escòcia?

És el millor camí per avançar. Escòcia és una nació amb molts actius, com la seva gent o els seus recursos -petroli i energia verda, entre d'altres-. Podríem ser al capdavant d'Europa i del panorama internacional. Actualment donem tots els nostres recursos a Westminster i ens tornen el que consideren que ens correspon. Per exemple, de cada lliura que es gasta en whisky, tres quartes parts van a Londres. Si els gestionéssim des d'aquí, es podrien gastar per millorar la vida dels escocesos.

Les raons per a la separació són eminentment econòmiques?

En gran part sí. Una persona adulta, igual que un país adult, té o ha de tenir el poder de decidir el seu futur. Independència vol dir responsabilitat. No volem que els nostres diners es gastin en armes nuclears o en la guerra de l'Iraq -la gran majoria dels escocesos s'hi oposaven-. Però els escocesos també es mereixen que els tornin la confiança i la seva identitat, que ha estat greument erosionada. Durant anys, i fins fa poc, l'escocès ha pensat: "No sóc prou bo". La identitat i l'autoestima són igual d'importants que els diners per tirar endavant.

Però ara mateix les enquestes indiquen que només un de cada tres escocesos votarien . Creu que això es revertirà abans del 2014?

Sí, perquè haurem tingut temps per debatre per què és important la independència i què implicaria per a la gent. Els últims tres anys el suport per a l'escissió ha augmentat dràsticament, i en gran part ha estat per les converses i la didàctica sobre el tema que ha promogut el nostre partit, des del govern i ja abans.

Considera que el procés de transició nacional és irreversible?

Absolutament. Ja no hi ha possibilitat de tornar enrere.

Què opina de l'estratègia del govern de David Cameron?

No sé si per a ell és bona, però per a nosaltres ha sigut fantàstica! En una setmana -la posterior al seu ultimàtum- vam tenir 784 noves adhesions al partit.

stats