ELECCIONS PRESIDENCIALS ESTATS UNITS 2012
Crònica 07/10/2011

L'ultraconservadora Sarah Palin renuncia a la cursa per la Casa Blanca

Ara
2 min

Barcelona.Una de les líders més influents del moviment Tea Party, l'ala dreta dels republicans, es queda de moment en segona fila de la cursa per prendre la presidència a Barack Obama en les eleccions del 2012. Sarah Palin va tancar ahir mesos d'especulacions sobre la seva candidatura a la Casa Blanca amb l'e-mail enviat als seus seguidors on renunciava a participar en les primàries republicanes. La seva decisió, que va ser una sorpresa en el món conservador nord-americà, resol el principal interrogant obert en la cursa interna dels republicans.

"Després de resar molt i de fer una seriosa reflexió, he decidit no presentar-me a la nominació republicana", deia Palin en l'escrit, en què argumentava que per a ella "la família és el primer" i que volia evitar als seus les conseqüències d'entrar en campanya. L'exgovernadora d'Alaska apuntava motivacions personals i assegurava que es deu, per aquest ordre, a "Déu, la família i el país".

Això no vol dir que Palin no tingui un paper actiu en la campanya. "Vull tenir llibertat per dir tot el vulgui -aclaria-, i vull poder denunciar la tossuderia dels nostres líders. Deixeu-nos unir per restaurar aquest país".

Palin, que havia estat la mà dreta del candidat republicà John McCain el 2008, no tenia suport entre els principals líders del partit, però compta amb un públic fidel entre les seves bases. La favorita del Tea Party basa bona part de la seva popularitat en les crítiques a l'aparell republicà, que recela de la seva proposta populista i poc ortodoxa.

La renúncia de Palin va arribar l'endemà que el governador de Nova Jersey, Chris Christie, també anunciés que no participaria en les primàries, tot i que tenia el suport de personatges històrics en el món republicà, com Nancy Reagan. Rick Perry, governador de Texas i un dels principals favorits, es reforça amb les dues decisions: ha qualificat Palin de "bona amiga, gran americana i autèntica patriota".

stats