CANVIS EN EL MODEL EDUCATIU
Crònica 29/06/2011

L'uniforme rep elogis de Rigau i crítiques a l'Hospitalet

Que l'uniforme entri per primer cop a l'escola pública no només trenca tabús sinó que també obre un debat entre partidaris i detractors. L'Ajuntament de l'Hospitalet, on s'ubica l'escola, s'hi oposa.

L. Bonilla / S. Sánchez
2 min
PREPARANT EL NOU CURS Els més de 300 alumnes  del centre Màrius Torres,  de l'Hospitalet, seran els primers de l'escola pública que portaran uniforme.

Barcelona.La decisió de l'escola pública Màrius Torres, de l'Hospitalet de Llobregat, d'implantar uniforme el curs que ve no ha agradat a tothom. Els sindicats majoritaris entre els mestres de l'escola pública no estan gens contents. També ha obert un debat entre la comunitat educativa de l'Hospitalet. Hi ha qui considera que és una mesura "populista" i un mal exemple d'integració. També l'Ajuntament s'hi oposa i diu que no donarà ajuts per pagar l'uniforme. En canvi, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ho va qualificar de "lloable" i considera que servirà com a "referent per avaluar una realitat que es critica abans de ser aplicada".

El tinent d'alcalde i regidor d'Educació de l'Hospitalet, Lluís Esteve, va fer arribar per carta al director del centre, Jorge León, la seva opinió: "L'uniforme no pot ser condició obligatòria per a l'escolarització". La nova vestimenta no és obligatòria, però més de la meitat de les famílies ja l'han comprat. Amb una majoria d'alumnat immigrant i amb nivell socioeconòmic baix, l'Ajuntament ja ha assegurat que no subvencionarà els uniformes de les famílies que no puguin pagar-lo. "Els serveis socials tindran com a prioritat les beques de menjador, els llibres o l'escolaritat, però en absolut els uniformes", deia. L'escola Màrius Torres es converteix en el primer centre públic que reintrodueix l'uniforme després que desaparegués amb la dictadura. Ara només en porten escoles privades i concertades. L'uniforme ha estat en el centre d'un debat ideològic perquè tenia connotacions retrògrades i elitistes, però l'escola vol despolititzar la qüestió i assegura que la mesura s'ha fet per "prestigiar" el centre i igualar els alumnes, la majoria immigrants. "Té molta càrrega ideològica perquè uniformitza a tothom i la llibertat també s'expressa vestint-nos", responia ahir el regidor d'IC-V.

Sindicats en contra

Una altra raó que l'escola esgrimeix és que l'uniforme apujarà l'autoestima dels alumnes i els igualarà amb els seus companys de la concertada, que també en porten. "La discriminació és que la concertada que està a la mateixa zona no té alumnes immigrants i això l'uniforme no ho soluciona", argumenta la portaveu d'USTEC-STES, Rosa Cañadell, que confia que la mesura no s'estengui a més centres públics. "El que fa l'uniforme és amagar la realitat", assegurava Imma Fuyà, de la FAPAC.

stats