PROTESTES ALS ESTATS UNITS
Crònica 03/10/2011

Actuació policial expeditiva contra Els 'indignats' de Wall Street

Els indignats de Nova York denuncien la injecció de diner públic per salvar la gran banca davant del símbol del capitalisme mundial: Wall Street. La repressió policial, diuen, reforçarà el moviment.

Marta Martínez
2 min
TENSIÓ AL PONT DE BROOKLYN La policia de Nova York  va detenir els manifestants amb l'argument que ocupaven la calçada. Els indignats diuen que els van acorralar.

Nova yorkLa policia de Nova York va arrestar diumenge uns 700 manifestants d' Occupy Wall Street (Ocupar Wall Street), la versió nord-americana del moviment dels indignats , quan protestaven pacíficament al pont de Brooklyn. Les detencions van portar a un creuament de vídeos entre els manifestants -que acusaven els agents d'haver-los enganyat autoritzant-los primer a ocupar el vial i després detenint-los per aquest motiu- i la policia, que negava qualsevol actuació planificada.

Unes dues mil persones es van unir a la passejada que havia de travessar el pont de Brooklyn sense aldarulls. En un moment, els manifestants van ocupar la calçada i la policia va intervenir, amenaçant-los de detenir-los si no deixaven d'obstaculitzar la circulació.

"Això va causar molta confusió", explicava Joshua James, membre d' Occupy New York que havia participat a la manifestació. La multitud es va quedar aturada, molts van seure a terra durant una bona estona. Alguns cridaven: "Deixeu-nos sortir!" Aleshores van aparèixer agents des de les dues bandes del riu amb xarxes taronja i van començar a envoltar els manifestants. "Crec que l'acció era intencionada -continuava James-, volien separar el grup i acorralar-lo".

La policia sosté una altra versió: "Els manifestants que van fer servir la zona de vianants no van ser detinguts", va declarar Paul J. Browne, portaveu del departament de Policia de Nova York. "Només es va arrestar els que van ocupar la calçada i van obstaculitzar el trànsit".

Shon Potado va presenciar-ho tot des de primera línia. Potado assegura que les detencions van començar abans de l'aparició de les xarxes, i que les primeres van ser violentes. Una dona va patir un atac d'ansietat i Potado, de l'equip mèdic del moviment, va demanar als agents que els deixessin marxar. Potado tampoc dubta que l'acció era planejada. "Estàvem atrapats", conclou.

Van caler diversos autobusos i furgonetes per transportar els detinguts a les comissaries, tots amb manilles de plàstic. Alguns van ser alliberats poc després, d'altres, després de passar la nit al calabós. La majoria tornaran aviat al parc Zuccotti, on és l'acampada que demana canvis en el sistema econòmic i polític actual.

Advocats voluntaris

Hero Vincent, un novaiorquès de 21 anys que va ser detingut la setmana passada, explica el que va fer: "Un policia va tirar la meva amiga a terra i vaig anar a ajudar-la. Quan em vaig girar, tenia tres agents al darrere empentant-me i donant-me puntades de peu a l'estómac". Està acusat de tres delictes, però no es mostra gaire preocupat, perquè el moviment compta amb advocats voluntaris. Ahir, al pont de Brooklyn, els manifestants duien els números de telèfon dels advocats escrits al braç.

Els indignats no neguen que la violència policial els ha donat una bona empenta. Just una setmana abans, un centenar van acabar passant la nit a la comissaria amb els ulls plorosos per l'esprai de pebre de la policia. La reacció policial, però, ha reactivat el moviment, que des del 17 de setembre acampa al cor financer de la ciutat. Després de les primeres detencions, el gruix de manifestants a la plaça Zuccotti va créixer. També hi va ajudar el suport d'alguns famosos, com l'activista i director de cinema Michael Moore i l'actriu Susan Sarandon. El moviment s'estén a Washington, San Francisco i Chicago.

stats