Crònica 23/10/2011

A Madrid i a València no es pagarà, però a Catalunya sí

à.f.m.
2 min
Mas-Colell no s'ha compromès a canviar la norma actual, segons la qual els catalans amb més de 108.000 euros pagaran patrimoni.

BARCELONA.El retorn de l'impost de patrimoni no només ha agafat amb el peu canviat molts contribuents: també les comunitats autònomes, que són les que el recapten. Independentment del que decideixi l'Estat, les autonomies tenen una gran capacitat legislativa sobre aquest tribut i poden apujar o abaixar els nivells d'exempció segons ho creguin convenient.

Hi ha dues comunitats (el País Valencià i Madrid) que ja han dit que bonificaran el 100% d'aquest impost, és a dir, que no el cobraran. A Catalunya, en canvi, la situació és molt diferent.

Per més que l'Estat hagi establert que els patrimonis inferiors a 700.000 euros no pagaran aquest impost, el que mana és la normativa autonòmica. I en aquest cas la llei catalana és més restrictiva i estableix que només quedaran exemptes de pagar les persones amb un patrimoni inferior a 108.000 euros. Qui superi aquests diners haurà de pagar impost de patrimoni, tret que la Generalitat modifiqui aquesta norma i apugi el nivell d'exempció fins als 700.000 euros. Des del departament d'Economia s'ha deixat la porta oberta a aquesta possibilitat, però en cap moment s'han compromès a posar el llistó en els 700.000 euros. Si no és així, el contribuent català pagarà més que el d'altres territoris de l'Estat. El que la Generalitat ha donat per segur és que no bonificarà l'impost al 100% com Madrid o València.

Competència entre comunitats

A diferència d'aquestes dues comunitats, Galícia -que també està presidida pel Partit Popular- ha decidit mantenir l'impost de patrimoni. El govern gallec, però, ha apujat el mínim exempt des dels 108.000 euros fins als 700.000 euros que marcava el govern espanyol. Els experts consideren que aquestes diferències entre comunitats augmentaran la competència fiscal i incentivaran molta gent adinerada a canviar de residència.

Un cas molt senzill és el de les persones que viuen a Barcelona però passen bona part de la setmana treballant a Madrid. Qualsevol que passi més de 183 dies vivint en una comunitat autònoma diferent de la seva pot demanar de pagar els impostos en aquest segon territori. Per a algú que viatja setmanalment a Madrid i ha de pagar molts diners en impost de patrimoni a Catalunya la temptació és gran.

A la Generalitat, per tant, se li obre un nou front de possible fuga de capitals, precisament l'argument que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va utilitzar per suprimir l'impost de successions.

stats