Crònica 19/10/2011

Madrid diu que la cimera és part de la litúrgia fi nal d'ETA

Fins que l'organització terrorista no faci un pas definitiu, el govern espanyol es mantindrà "impassible". Creu que la Conferència de Pau forma part d'un procés intern per justificar-se al món abertzale.

Joan Rusiñol
2 min
El ministre de la Presidència, el basc Ramón Jáuregui, va explicar ahir la posició del seu govern respecte de la Conferència de Pau. Creu que el final d'ETA és a prop.

Madrid.La treva que ETA va decretar a principis d'any va posar en marxa un guió molt pensat però que no comptava amb un possible avançament electoral a l'Estat. La decisió de José Luis Rodríguez Zapatero de convocar els ciutadans a les urnes el 20-N ha tensionat tots els actors polítics i els ha obligat a resituar-se. En canvi, el govern espanyol ha aconseguit treure's de sobre bona part de la pressió mediàtica i carregar-la en els aspirants a la presidència, sobretot en Mariano Rajoy. Des d'aquesta posició de relativa comoditat, la Moncloa s'ha limitat a treure ferro a la Conferència de Pau i ha xutat la pilota a la teulada d'ETA. Zapatero considera que les conclusions són "un paper més" que forma part de la "litúrgia" per justificar davant de l'esquerra independentista basca el final de tants anys de violència.

L'encarregat d'explicar el punt de vista del president del govern espanyol va ser el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, amb una àmplia trajectòria a la política basca. En una entrevista a la Cadena SER, va assegurar que el seu govern no se sent "concernit ni interpel·lat" per les conclusions dels mediadors internacionals, que considera "relativament decebedores". Pel ministre, la cimera de dilluns només buscava la cobertura del món abertzale en el tram "final" de l'existència de l'organització terrorista, que "sempre" ha buscat "aquesta mena d'intervenció internacional". Més enllà de la reunió, però, la Moncloa subratlla que ara cal veure el got mig ple: "Podem probablement estar tocant la pau amb la punta dels dits", va dir Jáuregui. Per si de cas, Zapatero no vol tornar a picar-se els dits i va avisar que no pensa fer "cap gest" per modificar la política penitenciària de dispersió.

Rubalcaba vol prudència

Seguint el discurs de Madrid, el candidat socialista a la presidència del govern i exministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va desmarcar-se de la conferència i de la participació dels seus companys bascos. Va afirmar que no havia donat el "vistiplau" a la presència del PSE a la reunió, si bé Rubalcaba té en el socialisme basc i en el lehendakari, Patxi López, el seu principal puntal dins del partit. Ahir la dreta mediàtica espanyola els va arribar a titllar de "tontos útils".

L'aspirant socialista va optar per demanar "prudència, unitat i fermesa" perquè s'està "davant del final del terrorisme". Amb la vista posada ja en una eventual escenari de pau, l'expresident Felipe González va advertir que el relat final l'escriuran "els demòcrates". El de Sant Sebastià el veu "equivocat".

stats