Crònica 10/03/2012

Madrid manté la batalla per atreure més turisme

La Comunitat de Madrid ha trobat en l'afluència de visitants estrangers una escletxa per lluitar contra la crisi. Ara el seu govern diu que arribarà fins al final per ser la "referència" europea dels congressos.

Joan Rusiñol
2 min
Madrid espera aconseguir la inversió de l'empresari Sheldon Adelson perquè la considera un actiu per aconseguir més fires i congressos.

MADRID."Això no és una competició amb ningú", assegura a l'ARA un portaveu de la conselleria d'Economia de Madrid. El govern d'Esperanza Aguirre continua amb el pilot automàtic per aconseguir que l'Eurovegas s'instal·li a la capital de l'Estat. L'estratègia passa per no fer soroll mediàtic però vendre la idea que es tracta d'una inversió milionària que només comportaria beneficis. Madrid preveu que acollir el complex implicaria un creixement del 4,5% del PIB de la comunitat.

Promomadrid, l'empresa pública que s'ocupa de la internacionalització de l'economia madrilenya, és l'encarregada de mantenir les converses amb Sheldon Adelson. Les negociacions per part madrilenya pivoten sobre l'impacte que el projecte tindria en el turisme. Un dels elements que juguen a favor de Madrid és la capacitat per acollir trànsit aeri de l'aeroport de Barajas.

Parc temàtic per a adults

El president d'aquest organisme de promoció de l'empresa madrilenya, Jesús Sainz, va assegurar que si Madrid se'n surt acabarà sent "la ciutat de referència per a tot el turisme d'oci i negoci" a Europa, com Las Vegas als Estats Units, que acull "el 70% del turisme" en aquell país. És l'eix central del discurs que ahir va defensar el conseller d'Economia, Percival Manglano. Segons va dir, es vol "posar en marxa un complex d'oci dins del qual hi haurà una part de joc, però que va molt més enllà d'això". Més expressiva, la presidenta autonòmica va definir-ho com "un parc temàtic per a adults" i va combatre la imatge "sòrdida" que, segons ha assegurat aquesta setmana, tenen dels casinos les persones de la seva generació.

Per la conselleria d'Economia, és "adequat" insistir ara en el sector del turisme, posant l'accent en els congressos, les fires i l'entreteniment per a visitants estrangers. Manglano va recordar que es tracta d'un dels pocs àmbits de l'economia espanyola que "aguanta" la crisi econòmica. La Comunitat de Madrid va batre rècords l'any passat amb més de 10 milions de turistes i el doble de pernoctacions. Això suposa gairebé un 6% més que el 2010.

Les dues cares de la moneda

Aguirre va deixar clar dies enrere que no té "res contra els catalans", però que la seva "obligació" és aconseguir que l'Eurovegas s'instal·li a la comunitat. Esquiva el cos a cos. El lloc amb més probabilitats és Valdecarros, al sud de la capital espanyola. Però això comportarà suprimir l'enclavament de la Cañada Real, una zona d'habitatges -molts dels quals il·legals- on es concentra població en situació de pobresa. Exigirien moure un abocador que hi ha a prop. Conscient d'aquesta situació, Alcorcón, governat des de fa un any pel PP, ja pressiona per acollir les instal·lacions i atrapar, diu l'Ajuntament, el gruix dels 200.000 llocs de feina nous. Madrid ja s'ha mostrat disposat a modificar legislació si és necessari. Els empresaris, sempre molt pròxims a Aguirre, hi donen el vistiplau. La forta inversió en infraestructures que s'ha fet durant anys a la capital de l'Estat pot ser clau per decantar la balança.

stats