EL DEBAT DE L'AUTOGOVERN
Crònica 11/03/2011

Madrid es nega a renegociar traspassos

Joana Ortega va sortir de la reunió amb Manuel Chaves amb el compromís d'un calendari de prioritats de transferències abans que acabi abril. De concrecions, una: els traspassos fets no es revisen.

Miquel Codolar
3 min
Una reunió molt llarga però amb pocs acords La reunió entre la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, d'Unió, i el vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, del PSOE, va ser la segona sobre traspassos des que Artur Mas presideix el Govern. La primera va ser en la cimera que el mateix Mas i Rodríguez Zapatero van fer a la Moncloa el 7 de febrer. La prioritat era aleshores econòmica.

Madrid.Renegociar sis traspassos "incomplets" amb Madrid era un dels compromisos assumits pel president Artur Mas en la campanya del 28-N. La resposta ha arribat a les primeres de canvi. "No és possible", va etzibar ahir el vicepresident tercer, Manuel Chaves, després de reunir-se amb la vicepresidenta Joana Ortega durant una hora i mitja. "Se n'han fet centenars, si no milers", i reobrir-los, com pretén l'executiu de CiU, donaria peu a una situació "difícil, caòtica i no emparada per la llei", va reblar. I va assegurar que la vicepresidenta ho havia entès "perfectament".

El govern espanyol tem que remoure transferències acordades amb el tripartit derivi en una allau de peticions, sobretot de les autonomies governades pel PP, que després de les properes eleccions del 22 de maig podrien ser moltes més, segons les enquestes. A més, seria un cop dur per als antics socis del tripartit i en especial per al PSC, tal com va reconèixer Chaves, que va dir que cal "respectar la legitimitat dels governs que han firmat". Les transferències que Mas volia revisar per considerar-les mal pactades són Rodalies i Regionals, immigració, beneficis fiscals d'associacions, gestió del litoral, inspecció de telecomunicacions i l'Hospital Clínic de Barcelona.

Per tot plegat, Ortega va marxar insatisfeta. Va dir que no havia trobat Chaves "tan receptiu" com esperava en alguns aspectes i es va resistir a generar "cap expectativa excessivament positiva" fins que els acords no siguin "al sac i ben lligats". Va insistir també que el Govern no vol transferències sense els diners per afrontar-les.

Una de les prioritats de la reunió era el calendari de desplegament de l'Estatut. En aquest sentit s'activaran les comissions bilaterals en el que queda de març i a l'abril per establir les prioritats dels traspassos i un calendari per portar-les a terme. Després es constituiran les ponències tècniques per començar a discutir i negociar noves transferències. Pel que fa al moment de fer-les efectives, Chaves va manifestar que "pot ser el 2011, però es pot allargar més". En aquest sentit, va assegurar que n'hi ha que estan "madures", com ara les beques, que l'administració ordinària (i prioritària) sigui la catalana i el traspàs dels aeroports de Girona, Reus i Sabadell.

La vicepresidenta va fer notar a Chaves el "malestar" del Govern perquè decisions preses per pal·liar l'encariment del petroli afectin negativament les minvades finances catalanes, una pràctica que és habitual. El vicepresident es va comprometre que "a partir d'ara" abans de fer una proposta que representi més despeses en competències catalanes ho consultaran. Però no és del tot nou. El 2008 el govern espanyol, aleshores per boca de María Teresa Fernández de la Vega, ja es va comprometre a fer un informe de l'impacte autonòmic de les seves lleis. Chaves, però, va aclarir que les mesures eren "propostes" a les autonomies i no "imposicions".

Ortega ho va aprofitar per posar sobre la taula altres assumptes com ara l'encariment de les taxes de l'aeroport de Girona. El vicepresident es va comprometre que Foment "les flexibilitzi per solucionar el conflicte amb Ryanair". També es va abordar el finançament dels ajuntaments, que dimecres mateix va denunciar la Diputació de Barcelona. Chaves ho va ajornar sense data i amb una revolada: "Seria una irresponsabilitat i posaria en perill els objectius", va etzibar. I del pacte fiscal? Ortega va dir que "fins després de març del 2012 no cal posar-lo sobre la taula". Això sí, va admetre que Chaves va rebre ahir la proposta amb "un somriure als llavis".

stats