RELACIONS POLÈMIQUES
Crònica 23/02/2012

Malestar al PSC per rebutjar amb el PSOE la cessió del 0,7%

Les relacions entre el PSC i el PSOE tornen a grinyolar. El fet de rebutjar en una votació al Congrés la cessió del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials a la Generalitat ha provocat queixes al PSC.

Pere Martí
2 min
El president del grup del PSC al Parlament intervenint ahir durant la sessió de control al Govern, observat per Jaume Collboni, Laia Bonet i Joan Ferran.

BARCELONA.El Congrés va rebutjar dimarts a la tarda una moció presentada per ERC en la qual s'instava el govern espanyol a acatar la sentència del Tribunal Suprem que obliga l'Estat a transferir a la Generalitat els recursos del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials. Hi van votar en contra el PP, UPyD i el PSOE, inclosos els 14 diputats del PSC, que al Parlament de Catalunya havia votat el contrari.

Aquest fet va crear un fort malestar entre diferents dirigents i diputats del PSC, que ahir no amagaven les seves crítiques als passadissos del Parlament i recordaven que en l'últim congrés del partit es va acordar que el PSC votaria igual a Barcelona que a Madrid, encara que això suposés votar diferent del PSOE. El malestar era general amb el grup, però més visible en dirigents com Joaquim Nadal, Marina Geli i Laia Bonet, a més de membres de l'executiva com Jordi del Rio.

En els passadissos de la cambra es parlava obertament d'incompliment dels acords del congrés i també es criticava especialment el fet que no s'informés en l'executiva de dilluns d'aquesta votació. "No ens en van dir res, i, per tant, n'haurem de parlar en la pròxima executiva", va explicar una diputada. Precisament un membre de l'executiva, Jordi del Rio, va advertir ahir que tanta responsabilitat els pot "portar a la irrellevància a Catalunya i a Espanya". Des del seu punt de vista, la votació "és greu perquè afecta una resolució congressual i la sobirania del partit", però intentant rebaixar la tensió va explicar que la nova direcció està encarant "una nova situació però que el PSC s'ha de convèncer que ja no governa, i, per tant, ha de ser més agosarat i propositiu".

Nou protocol de relacions

La direcció del PSC va explicar ahir que la diputada Esperança Esteve va estar negociant amb el PSOE fins a l'últim minut de la votació, però no va aconseguir canviar el sentit del vot del PSOE i va acatar una vegada més la disciplina de vot. Però les mateixes fonts asseguren que aquest "incident" accelerarà la redacció d'un nou protocol de relacions entre el PSC i el PSOE, tal com va plantejar Pere Navarro a Alfredo Pérez Rubalcaba en la reunió que van mantenir la setmana passada.

La cúpula dels socialistes catalans admet que la votació els va agafar a "contrapeu", però, fent-ne una altra lectura, també remarca que servirà d'"exemple pràctic" per a la direcció del PSOE del que no pot tornar a passar, que "això va de debò". Tot i això, no es posen data per tenir aquest protocol firmat perquè les converses ni tan sols han començat i la direcció del PSOE està centrada a intentar salvar les eleccions andaluses, que seran el 25 de març.

D'altra banda, ahir va transcendir que el PSC va congelar al gener un front comú dels diputats i senadors catalans a Madrid, excepte els del PP, en defensa de l'autonomia i els temes "de país". Segons El País , l'acord havia estat impulsat per l'expresident del Parlament Joan Rigol l'octubre del 2011, abans de la campanya de les generals, i es va plasmar en un document després d'una reunió a la qual van assistir Oriol Pujol, Ramon Espadaler, Miquel Iceta, Jaume Bosch i Oriol Junqueras.

stats