CARTA MAGNA REFORMA EXPRÉS
Crònica 25/08/2011

Malestar al PSOE pel pacte entre Zapatero i Rajoy

L'acord de Zapatero i Rajoy per reformar la Constitució ha comportat una allau de crítiques dins el partit dels que no entenen les presses, reclamen un referèndum o bé s'oposen a limitar el dèficit.

Miquel Codolar
3 min
Resignat Rubalcaba es va haver de conformar a mirar resignat com Zapatero anunciava la reforma constitucional i Rajoy ho aplaudia. Guerra, en segon terme, va ser el primer socialista a queixar-se, quan va dir que no entenia tanta pressa.

Madrid.A Zapatero li costarà molt cara la medalla que es vol endur de la Moncloa com a impulsor d'una reforma exprés de la Constitució. A la cursa de velocitat s'hi ha sumat la d'obstacles. La decisió que l'executiu socialista insisteix que Zapatero va prendre personalment ha provocat esquerdes al PSOE. Diversos destacats dirigents del sector d'esquerres del partit van criticar obertament i sense pal·liatius la decisió del president espanyol, que consideren un pas en la mala direcció que mai hauria de liderar el socialisme espanyol. El primer diputat socialista a criticar la mesura va ser Alfonso Guerra, que el mateix dimarts es va mostrar sorprès de les presses per fer una reforma que no s'aplicarà fins al 2019 o 2020.

Despullats com nàufrags

Un dels corrents crítics que hi ha dins el PSOE és l'anomenat Esquerra Socialista. Fins dimarts estaven tranquils i satisfets amb les picades d'ullet d'un candidat, Alfredo Pérez Rubalcaba, que criticava els bancs, deia que no faria cap retallada social i s'atrevia a exigir actuacions fins i tot a la cancellera alemanya, Angela Merkel. Un dels seus líders, el diputat del PSOE per Granada al Congrés, José Antonio Pérez Tapias, va afirmar al seu blog que després de la decisió de Zapatero els socialistes s'han quedat "despullats com nàufrags" i Rubalcaba "aferrat a una fusta arestosa".

Altres membres del mateix corrent crític ja es veuen més a fora que a dins del PSOE. El diputat socialista al Congrés per Madrid i exlíder de CCOO, Antonio Gutiérrez, va dir que no vol repetir a les llistes a les eleccions espanyoles del novembre si no li fan arribar un "compromís seriós" de rectificació d'algunes polítiques. "Francament, així no vull continuar", va dir el parlamentari, que està disposat a votar en contra de la reforma. Va afegir que Zapatero fa "la feina bruta a Rajoy". Només seguirà al PSOE si Rubalcaba el convenç que el seu projecte és renovador. Els socialistes Manuel de la Rocha i Juan Antonio Barrio de Penagos també van qüestionar les formes i el fons de l'anunci del president espanyol.

Els crítics del PSC Esquerra Socialista de Catalunya van instar els diputats del PSOE, el PSC, ICV i IU a desmarcar-se de la reforma i forçar un referèndum perquè interpreten com "un contrasentit i un enorme error renunciar al mínim marge legal necessari per fer una política fiscal anticíclica". Lamenten que Zapatero no hagi fet la proposta als òrgans del partit i fan una crida a "tots els sectors socialdemòcrates i d'esquerra, tant entre els dirigents com a la base, a aixecar la veu" perquè Zapatero rectifiqui.

Espanya perdrà cintura

L'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell es preguntava "què ha canviat" perquè el govern espanyol plantegi una mesura que fins ara rebutjava. Espera que el resultat del vot al Congrés obligui a fer un referèndum perquè "els que no tenim vot al Parlament també puguem votar". Si fos diputat va assegurar que no votaria una mesura presa "de pressa i corrents". El també exministre d'Obres Públiques de Felipe González atribuïa el canvi "radical" de posició com un "sacrifici ritual" davant les "exigències" de la cancellera alemanya. Borrell va defensar el dèficit com un "instrument de política econòmica" que no és contrari a limitar perquè pot ajudar a afrontar les "circumstàncies canviants de l'economia".

Les crítiques a la reforma que Zapatero vol fer servir per cloure la seva etapa al davant de la Moncloa havien deixat a un segon terme la figura del candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba. Al ple extraordinari on es va anunciar la reforma constitucional Rubalcaba no s'havia pogut ni defensar de les acusacions del seu rival electoral, Mariano Rajoy. Fora l'hemicicle només havia dit que Zapatero l'havia convençut. El candidat havia quedat relegat a un segon terme.

I ahir, el dia després, Rubalcaba va començar el dia amagant-se. A la trobada amb 62 pares i mares per debatre propostes electorals, sense periodistes al davant, va dir que la reforma havia d'incloure "certa flexibilitat" i que calia fixar-se en la lletra petita. Les tèbies paraules van contribuir a multiplicar les crítiques dins el PSOE. Veient com la crispació dins el seu partit creixia, Rubalcaba va decidir donar un cop sobre la taula i al vespre es va saber que prendria les regnes de la negociació al costat del portaveu parlamentari, José Antonio Alonso. Té dos dies per posar pau.

stats