COMPTES PÚBLICS
Crònica 16/02/2012

Malestar en els consorcis sanitaris per la fiscalització del Govern

Els centres sanitaris, que depenen de CatSalut, volen decidir per ells mateixos com controlen la despesa. I el paper de la Intervenció General de la Generalitat provoca malestar entre els gestors.

Manel Manchón
2 min
El Consorci Parc Salut Mar, que gestiona l'Hospital del Mar de Barcelona, és un dels que volen més autonomia de gestió.

BARCELONA.El Govern necessita controlar el dèficit i reduir la despesa pública. És el gran repte de la Generalitat, que és conscient, però, que no pot ofegar l'economia catalana ni desfer determinats models de gestió. Un d'aquests models és el dels consorcis sanitaris catalans. El malestar entre els seus gestors ha augmentat, perquè creuen que la fiscalització del Govern és excessiva i ofega l'autonomia de gestió.

El president del Consorci Parc de Salut Mar i membre del consell assessor de salut del president Artur Mas, Josep Maria Via, assegura que no coneix un sistema millor que "el que asseguri l'autonomia de gestió". Per Via, alguns casos de corrupció i el control de la despesa pública han provocat un clima de paràlisi que fa que el Govern no actuï.

El fet que incrementa el malestar és que la Intervenció General de la Generalitat, la direcció general de Pressupostos -que depèn del departament d'Economia- i la secretaria general de la Funció Pública, a més d'alguns departaments jurídics de la Generalitat, han incrementat la fiscalització i posen en qüestió el mateix model sanitari català, en el qual hi ha gran presència d'aquests consorcis.

Ivan Planas, director general de Seguiment i Avaluació de Polítiques d'Estabilitat i Creixement del departament d'Economia, admet que hi ha moltes normes transversals que perjudiquen els consorcis sanitaris, però que l'objectiu de legislatura és anar retornant l'autonomia de gestió, i afirma que ja es van prendre mesures en el pressupost del 2011. Planas, però, afegeix que ha de ser compatible amb "la transparència i el control".

Sistema de finançament

Però els gestors volen que els consorcis quedin fora del sistema de comptes adoptat a la Unió Europea, conegut com a Sec-95, perquè no siguin considerats administració. La idea és que puguin ser tractats com a "unitats productores de mercat", com apunta Via, perquè els ingressos per vendes dels consorcis supera "de molt el 50%" dels costos de producció. La tesi es basa en el manual de la Sec-95, que estableix que no és la propietat la que ha de determinar si aquests consorcis són o no administració pública, sinó el seu sistema de finançament. Aquesta autonomia de gestió, per a consorcis com el Parc de Salut Mar, el Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital Clínic, entre d'altres -tots dependents de CatSalut-, permetria més estalvi i més productivitat, segons Josep Maria Via, per qui l'actual govern, "malgrat alguns esforços, manté el model de consorcis sanitaris del tripartit", basat en més control.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, es reunirà demà a Vic amb els gestors de les empreses públiques i dels consorcis de salut per analitzar la qüestió.

stats