Observatori territorial
Crònica 13/11/2011

Girona

Narcís Presas
2 min
Mancomunar per la crisi Renunciar al sou Tot homes directius

Mancomunar per la crisi

Amb la crisi fent estralls sobre les finances municipals l'opció de mancomunar serveis entre diversos municipis es concreta en noves iniciatives. A les comarques gironines la tendència va a l'alça i els consistoris estan explorant aquesta via per reduir costos i garantir serveis. L'exemple més paradigmàtic són les converses que han iniciat nou municipis gironins pertanyents a tres comarques diferents. Castell-Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro, Calonge i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Caldes de Malavella, Vidreres i Tossa de Mar (Selva) i Cassà de la Selva i Llagostera (Gironès) sumen una població agregada de 86.353 persones i estan separats per una distància màxima de 30 quilòmetres. Els seus respectius ajuntaments estan estudiant maneres de compartir serveis i instal·lacions -equipaments esportius, llars d'infants o fins i tot sòl industrial- i comprar mobiliari urbà o convocar junts concursos públics per tal d'optimitzar els recursos i minimitzar les despeses. Ja hi ha hagut una reunió inicial a Llagostera, una segona a Calonge per parlar de turisme i esports, i una tercera a Vidreres per tractar temes d'energia. Els nou municipis obren la porta als pobles veïns que es vulguin afegir a la iniciativa i descarten constituir-se en una mancomunitat perquè el que busquen és estalviar, evitar duplicitats i no crear cap nova estructura. També el Consell Comarcal del Gironès ha editat una cartera de serveis per als municipis de l'àrea urbana de Girona i de l'Alt Empordà. Figueres, Roses i Castelló d'Empúries estudien mancomunar el transport públic urbà i crear-ne un de nou d'interurbà, i compartir serveis com la recollida de residus o les polítiques de joventut amb altres municipis.

Renunciar al sou

Santi Gómez, regidor d'Independents de la Llémena i representant d'ICV al Consell Comarcal del Gironès, ha defensat la dissolució d'aquest ens en benefici de les mancomunitats i ha anunciat que donarà el sou que té com a conseller comarcal a ONGs.

Tot homes directius

Les entitats supramunicipals gironines estan dirigides totes per homes, i tots són de CiU. Així ho evidencia la foto de família després de la reunió que van mantenir el 6 d'octubre el president i vicepresidents de la Diputació i els presidents dels vuit consells comarcals de la demarcació. Tretze homes i cap dona.

stats