ENTREVISTA
Crònica 17/07/2011

Maria Blasco: "Volem augmentar el vincle amb els hospitals"

Finançament "Ens inspirarem en el model anglès per augmentar els ingressos per mecenatge" Barbacid "La seva proposta posava el model CNIO en risc"

Mònica L. Ferrado
3 min
La investigadora Maria Blasco és la nova directora del CNIO, en substitució de Mariano Barbacid, que va renunciar.

Maria Blasco, la nova directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), ha estat uns dies a Barcelona, durant el Congrés de Mutagènesi. És el seu primer acte públic a Catalunya amb el càrrec acabat d'estrenar. Reconeix que al centre hi havia ganes de tenir una nova direcció i d'acabar amb la polèmica entorn a Mariano Barbacid i el seu foc creuat de retrets amb el ministeri de Ciència i Tecnologia per voler crear una figura de finançament considerada il·legal per l'administració. La situació no beneficiava ningú. Ara, dirigir el centre que l'ha vist créixer com a investigadora, com a referent mundial en la recerca dels telòmers, l'omple de satisfacció.

Quin és el seu principal objectiu per al CNIO?

Apropar-nos més a la societat. Al CNIO ens hem posat al capdavant dels majors reptes de recerca en oncologia i hem aconseguit ser un referent. Ara, el que hem de fer és mantenir el que tenim i potenciar la translació del coneixement a la societat, al malalt de càncer.

Com?

Volem augmentar el vincle amb els hospitals. Volem potenciar un programa de recerca clínica del càncer, molt centrat en assajos clínics amb pacients. Per a això hem arribat a un acord amb l'hospital de Fuenlabrada, a Madrid. Es faran assajos amb fàrmacs que ja s'han provat en animals i començarem a provar la seva toxicitat i els seus mecanismes en humans. Alguns són fàrmacs desenvolupats per multinacionals i altres els hem desenvolupat nosaltres a través del programa de teràpies.

Vostè ha incorporat al consell assessor del CNIO dos oncòlegs catalans, Josep Baselga i Joan Massagué, punters en recerca oncològica. Catalunya ha sabut portar a la clínica la saviesa dels laboratoris?

No n'hi ha cap dubte. Per a nosaltres, centres com el de Josep Baselga a l'hospital de la Vall d'Hebron són un model a seguir.

I també potenciarà la creació d'empreses?

Cal buscar models de negoci nous que desenvolupin nous fàrmacs. Cal traslladar el coneixement i la tecnologia que hem creat a empreses que poden sorgir del mateix centre o venent les patents. Això també generaria ingressos per al centre. Per això, un dels meus primers objectius és crear una direcció d'innovació i tecnologia.

Ja en tenen?

Ja hi ha tres empreses vinculades al CNIO, una de les quals està desenvolupant un test per mesurar els telòmers i poder conèixer l'edat biològica de les persones.

I aquest cas concret com revertirà en el seu centre?

En aquest cas, el CNIO obtindrà un percentatge de les vendes del test.

I la prevenció?

També estem treballant molt intensament per trobar marcadors que permetin fer analítiques per detectar riscos a temps i poder prevenir.

Com Barbacid, vostè també creu que cal inversió privada. Per què la seva proposta va ser tan polèmica?

La proposta de Barbacid de fer una agrupació d'interessos econòmics (AIE) per explotar les patents posava el model CNIO en risc. Si invertíem es podien perdre diners.

I per vostè, quina és la bona?

Estic considerant diverses opcions. Una altra de les línies en què voldria treballar és en la comunicació, per divulgar la recerca i també per arribar a acords amb altres centres i aconseguir fonts de finançament.

Potser trobaran algun milionari que hi inverteixi...

Volem que part del nostre finançament sigui de mecenes. Ara tenim un 10% de mecenatge, que és molt per a Espanya, però ens volem inspirar en el Regne Unit i el seu model de charities , on no només es recullen grans aportacions, sinó que hi ha altres maneres de col·laborar.

És clar. En època de crisi cal diversificar en fonts de finançament?

Tenim suport, però han de venir royalties . Som més de 500 persones i hem de fer un esforç per dur més diners. Ara la idea és consolidar els programes que fem, però hem de buscar més coses.

stats