En breu
Crònica 14/04/2012

Marxa enrere en l'aplicació de la llei de la dependència

2 min

Alentir el ritme actual d'admissions

El conseller de Benestar i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, dóna per fet que es farà marxa enrere en l'aplicació de la llei de la dependència amb un alentiment del ritme actual d'admissió de nous beneficiaris. Ho va admetre ahir en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio , en què va recalcar que els que ja estan rebent un servei o una prestació no es veuran afectats i que només s'alentirà l'entrada dels dependents que poden ser atesos a casa.

L'única opció per la retallada estatal

"Els que tenen una situació de necessitat que no pot ser atesa a casa i els hem de donar un servei, els posem a davant i els donem el servei", va dir Cleries. Els que poden ser atesos a casa, en canvi, "hauran d'entrar més a poc a poc en el sistema", va afegir. El conseller va aclarir que les modificacions es faran una vegada s'hagin acordat i definit amb l'Estat, que dijous va fixar un termini de dos mesos per fer canvis consensuats amb les comunitats. "És l'únic que ens queda", va justificar Cleries al·ludint a la retallada en el finançament estatal de la llei.

Els cuidadors familiars, qüestionats

Els principals afectats per aquesta mesura seran els cuidadors familiars, que es comprometen a cuidar la persona dependent a casa seva a canvi de rebre una prestació. Segons el conseller, als que ja la reben avui "no els ha de passar res", però els que s'hi sumin després de la modificació veuran com la concessió de l'ajut s'endarrereix. El pes dels cuidadors familiars ha estat qüestionat des de l'aprovació de la llei. Ahir mateix, en el seu balanç de la reunió de dijous del Consell Territorial de la Dependència, el ministeri de Sanitat va defensar prioritzar els serveis estatals per sobre de les prestacions per als cuidadors familiars.

Més de 145.000 beneficiaris

El departament de Benestar i Família va difondre ahir les dades de la llei de la dependència del 31 de març, en què es va arribar als 145.869 beneficiaris. Un increment net de 5.378 persones respecte al 31 de desembre, tot i que les noves incorporacions en aquest període van ser 11.123. Les prestacions per a cuidadors no professionals són 102.346.

stats